FDF-voorzitter Olivier Maingain pleit voor een territoriale link tussen Brussel en Wallonië, die moet vermijden dat Brussel ingesloten wordt door Vlaanderen. SP.A-voorzitter in spe Bruno Tobback noemt het voorstel "middeleeuws".

Maingain bestempelt Brussel-Halle-Vilvoorde vandaag in La Libre Belgique als een "institutionele stresstest". De oplossing die het dossier zal krijgen, zal volgens hem aangeven of het land eindelijk een stabiel federaal systeem krijgt of evolueert naar vermomd separatisme met confederalisme als tussenstap.

"Een splitsing van B-H-V en het aanvaarden van een taalgrens - die dan een staatsgrens wordt - is de beste manier om het nationalisme en separatisme in het noorden van het land te voeden," dixit Maingain.

Volgens de FDF-voorzitter zal Brussel dan ingesloten worden door Vlaanderen en zullen de nationalisten en separatisten zo worden aangemoedigd om Vlaanderen onafhankelijk te maken, met Brussel erbij.

De Vlaamse partijen moeten begrijpen dat Brusselaars en Franstaligen niet aanvaarden dat Brussel geen territoriale link heeft met Wallonië, poneert Maingain.

Middeleeuws

Tobback deed de redenering van Maingain op de RTBF-radio af als "middeleeuws". "Een corridor om toegang te hebben tot mijn grondgebied: dat is een beetje zoals Keizer Karel".

"Brussel is de hoofdstad van het land en indien dat land België is, is het met iedereen verbonden. Praten over een territoriale link, is praten over de splitsing van het land. Maingain redeneert op die manier. Ik niet," aldus nog Tobback. (Belga/KVDA)

FDF-voorzitter Olivier Maingain pleit voor een territoriale link tussen Brussel en Wallonië, die moet vermijden dat Brussel ingesloten wordt door Vlaanderen. SP.A-voorzitter in spe Bruno Tobback noemt het voorstel "middeleeuws". Maingain bestempelt Brussel-Halle-Vilvoorde vandaag in La Libre Belgique als een "institutionele stresstest". De oplossing die het dossier zal krijgen, zal volgens hem aangeven of het land eindelijk een stabiel federaal systeem krijgt of evolueert naar vermomd separatisme met confederalisme als tussenstap. "Een splitsing van B-H-V en het aanvaarden van een taalgrens - die dan een staatsgrens wordt - is de beste manier om het nationalisme en separatisme in het noorden van het land te voeden," dixit Maingain. Volgens de FDF-voorzitter zal Brussel dan ingesloten worden door Vlaanderen en zullen de nationalisten en separatisten zo worden aangemoedigd om Vlaanderen onafhankelijk te maken, met Brussel erbij. De Vlaamse partijen moeten begrijpen dat Brusselaars en Franstaligen niet aanvaarden dat Brussel geen territoriale link heeft met Wallonië, poneert Maingain. Middeleeuws Tobback deed de redenering van Maingain op de RTBF-radio af als "middeleeuws". "Een corridor om toegang te hebben tot mijn grondgebied: dat is een beetje zoals Keizer Karel". "Brussel is de hoofdstad van het land en indien dat land België is, is het met iedereen verbonden. Praten over een territoriale link, is praten over de splitsing van het land. Maingain redeneert op die manier. Ik niet," aldus nog Tobback. (Belga/KVDA)