Enkele uren nadat bekend raakte dat PS, cdH en FDF samen een Franstalige meerderheid willen vormen in Brussel, legden CD&V en Open Vld zich dwars. Zij hebben "grote moeite" met het FDF en gaan voorlopig dus niet mee aan tafel. Nochtans had Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel even voordien een persconferentie aangekondigd met de zes toekomstige coalitiepartners.

Tobback werd vooraf niet op de hoogte gebracht, hoewel Open Vld, CD&V en sp.a al besloten hadden in Brussel samen in zee te gaan. "Ik stel met verbazing vast dat Rutten en Beke hun eigen partijgenoten terugfluiten. Het is nu wel heel duidelijk dat zij federaal en Vlaams een rechtse regering willen maken", oordeelt Tobback. "Ik heb het volste vertrouwen in mijn Brusselse mensen en in de eerste plaats in Pascal Smet."

'Wist van niets'

Sp.a ziet geen graten in een regering met het FDF. "Voor mij is het een kwestie van inhoud en het belang van de Brusselaars", aldus Tobback. Ook Brussels partijkopstuk Pascal Smet zit op die lijn. "Als het over het inhoudelijke stadsproject gaat, kan het gerust met het FDF. Communautaire zaken kunnen niet voor ons, maar dat is nu ook helemaal niet aan de orde", reageert Smet.

Tobback noemt het tot slot "markant" dat hij als derde partijvoorzitter langs Vlaamse kant niet op de hoogte gebracht werd. "Ik wist totaal van niets", besluit hij. "Maar ik neem aan dat ze ook op andere niveaus achter mijn rug een rechtse regering proberen te maken."

Anciaux valt Tobback af

Opvallend: rond 21.00 uur had de Brusselse sp.a'er Bert Anciaux via twitter wel nog zijn steun uitgesproken voor het verzet van Open Vld en CD&V. "Keuze PS in Brussel voor FDF is dom: fed.reg. stuk moeilijker zonder MR, maar ook kaakslag Vlaamse Brusselaar. Terecht verzet Vl. partijen", luidde het. De tweet bleek even nadien echter alweer verwijderd. (Belga/TV)

Enkele uren nadat bekend raakte dat PS, cdH en FDF samen een Franstalige meerderheid willen vormen in Brussel, legden CD&V en Open Vld zich dwars. Zij hebben "grote moeite" met het FDF en gaan voorlopig dus niet mee aan tafel. Nochtans had Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel even voordien een persconferentie aangekondigd met de zes toekomstige coalitiepartners.Tobback werd vooraf niet op de hoogte gebracht, hoewel Open Vld, CD&V en sp.a al besloten hadden in Brussel samen in zee te gaan. "Ik stel met verbazing vast dat Rutten en Beke hun eigen partijgenoten terugfluiten. Het is nu wel heel duidelijk dat zij federaal en Vlaams een rechtse regering willen maken", oordeelt Tobback. "Ik heb het volste vertrouwen in mijn Brusselse mensen en in de eerste plaats in Pascal Smet."Sp.a ziet geen graten in een regering met het FDF. "Voor mij is het een kwestie van inhoud en het belang van de Brusselaars", aldus Tobback. Ook Brussels partijkopstuk Pascal Smet zit op die lijn. "Als het over het inhoudelijke stadsproject gaat, kan het gerust met het FDF. Communautaire zaken kunnen niet voor ons, maar dat is nu ook helemaal niet aan de orde", reageert Smet. Tobback noemt het tot slot "markant" dat hij als derde partijvoorzitter langs Vlaamse kant niet op de hoogte gebracht werd. "Ik wist totaal van niets", besluit hij. "Maar ik neem aan dat ze ook op andere niveaus achter mijn rug een rechtse regering proberen te maken." Opvallend: rond 21.00 uur had de Brusselse sp.a'er Bert Anciaux via twitter wel nog zijn steun uitgesproken voor het verzet van Open Vld en CD&V. "Keuze PS in Brussel voor FDF is dom: fed.reg. stuk moeilijker zonder MR, maar ook kaakslag Vlaamse Brusselaar. Terecht verzet Vl. partijen", luidde het. De tweet bleek even nadien echter alweer verwijderd. (Belga/TV)