'Ik ben het ermee eens dat onze partij een nieuw elan nodig heeft', stelt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in het programma de Zevende Dag. 'Maar dat gebeurt niet door één poppetje te vervangen. Een partij vernieuwen doe je met iedereen. Met parlementsleden, lokale politici en mensen die er momenteel nog buitenstaan', reageert Tobback op het feit dat hij zich opnieuw heeft kandidaat voor SP.A-voorzitter. 'Bovendien zie ik mezelf voor een deel als de vader van de vernieuwing', waarbij hij verwijst naar vernieuwingsoperatie Crescendo.

Tweestrijd

De voorzittersverkiezingen beloven een tweestrijd te worden tussen Tobback en John Crombez. Hoewel de verkiezingen pas plaats vinden in juni, lijkt Crombez aan de winnende hand. Dat blijkt uit het stijgend aantal afdelingen dat hem voordraagt als kandidaat-voorzitter.

'Het is aan de leden om te beslissen', zegt Tobback. 'Zij zijn vrij om opnieuw voor mij te stemmen of niet.' Al benadrukt de huidige voorzitter dat hij erg veel zin heeft in een nieuw mandaat. 'Ik heb goesting om oppositie te voeren.'

'Uplace is drama'

Op de beslissing van de Vlaamse regering om de bouw van Uplace te laten doorgaan, reageert Tobback ontgoocheld. 'Uplace is een groot drama. Zowel als SP.A-voorzitter en als Leuvenaar, ben ik groot tegenstander.' Hij begrijp niet dat de regering de adviezen van de experten zo maar naast zich heeft kunnen neerleggen.

'De conclusies zijn nochtans evident. Het winkelcomplex Uplace heeft nefaste gevolgen voor het verkeer en is nadelig voor de kleine middenstander. De Vlaamse regering had dit nooit mogen goedkeuren.'

Regering mét of zonder socialisten

Als positief argument haalt de Vlaamse regering onder meer aan dat het shoppingcenter heel wat nieuwe banen zal creëren. 'Maar wat voor banen', repliceert Tobback. 'Mensen die opnieuw tot tien uur 's avonds zullen moeten werken. Uplace creëert misschien wel werk, maar tegelijkertijd vallen er op een andere plaats jobs weg', waarbij hij verwijst naar de kleine middenstanders in de omgeving. 'Daardoor is het nettoresultaat nul.'

Volgens Tobback is deze zaak een duidelijk voorbeeld van wat er gebeurt als er een regering aan de macht is, zonder socialisten. 'Toen wij in de vorige Vlaamse regering zaten, hebben we ons veto gesteld. We hebben geen vergunning geleverd voor het ganse project.' Want de socialisten zijn bezorgd over de werkgelegenheid van de lokale burgers en de effecten op leefomgeving. 'Nu is die vergunning er dus wel gekomen. Dat is het verschil tussen een regering mét en zonder socialisten', klinkt het.

'Ik ben het ermee eens dat onze partij een nieuw elan nodig heeft', stelt SP.A-voorzitter Bruno Tobback in het programma de Zevende Dag. 'Maar dat gebeurt niet door één poppetje te vervangen. Een partij vernieuwen doe je met iedereen. Met parlementsleden, lokale politici en mensen die er momenteel nog buitenstaan', reageert Tobback op het feit dat hij zich opnieuw heeft kandidaat voor SP.A-voorzitter. 'Bovendien zie ik mezelf voor een deel als de vader van de vernieuwing', waarbij hij verwijst naar vernieuwingsoperatie Crescendo. De voorzittersverkiezingen beloven een tweestrijd te worden tussen Tobback en John Crombez. Hoewel de verkiezingen pas plaats vinden in juni, lijkt Crombez aan de winnende hand. Dat blijkt uit het stijgend aantal afdelingen dat hem voordraagt als kandidaat-voorzitter.'Het is aan de leden om te beslissen', zegt Tobback. 'Zij zijn vrij om opnieuw voor mij te stemmen of niet.' Al benadrukt de huidige voorzitter dat hij erg veel zin heeft in een nieuw mandaat. 'Ik heb goesting om oppositie te voeren.' Op de beslissing van de Vlaamse regering om de bouw van Uplace te laten doorgaan, reageert Tobback ontgoocheld. 'Uplace is een groot drama. Zowel als SP.A-voorzitter en als Leuvenaar, ben ik groot tegenstander.' Hij begrijp niet dat de regering de adviezen van de experten zo maar naast zich heeft kunnen neerleggen. 'De conclusies zijn nochtans evident. Het winkelcomplex Uplace heeft nefaste gevolgen voor het verkeer en is nadelig voor de kleine middenstander. De Vlaamse regering had dit nooit mogen goedkeuren.' Als positief argument haalt de Vlaamse regering onder meer aan dat het shoppingcenter heel wat nieuwe banen zal creëren. 'Maar wat voor banen', repliceert Tobback. 'Mensen die opnieuw tot tien uur 's avonds zullen moeten werken. Uplace creëert misschien wel werk, maar tegelijkertijd vallen er op een andere plaats jobs weg', waarbij hij verwijst naar de kleine middenstanders in de omgeving. 'Daardoor is het nettoresultaat nul.' Volgens Tobback is deze zaak een duidelijk voorbeeld van wat er gebeurt als er een regering aan de macht is, zonder socialisten. 'Toen wij in de vorige Vlaamse regering zaten, hebben we ons veto gesteld. We hebben geen vergunning geleverd voor het ganse project.' Want de socialisten zijn bezorgd over de werkgelegenheid van de lokale burgers en de effecten op leefomgeving. 'Nu is die vergunning er dus wel gekomen. Dat is het verschil tussen een regering mét en zonder socialisten', klinkt het.