Tihange langer open: Staat vangt 175 miljoen per jaar

De kerncentrale in Tihange tien jaar langer open houden, kan de federale regering tot 175 miljoen euro extra per jaar opleveren. De staat zou de elektriciteit immers zelfs doorverkopen.

De federale regering besliste voor het zomerreces Tihange I 10 jaar langer open te houden, tot 2025, en Doel I en II te sluiten in 2015, zoals bepaald in de wet op de kernuitstap. De regering besliste ook dat 1.000 megawatt – 20 procent van de overblijvende nucleaire productie – ter beschikking van de markt wordt gesteld om de concurrentie te verhogen en zo de eindprijs te drukken.

Inkomsten naar de staatskas

Hoe dat zal gebeuren, is nog niet bepaald, schrijven De Tijd en L’Echo woensdag. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) wil dat de overheid de nucleaire productie van Tihange 1 (net geen 1.000 megawatt) opkoopt en doorverkoopt om te vermijden dat de winst die uit de levensduurverlenging gepuurd wordt enkel naar de eigenaars van de centrale zou vloeien. De centrale is eigendom van Electrabel, E.ON en EDF.

Als de productie van Tihange 1 ter beschikking wordt gesteld, gaan de inkomsten van de verkoop naar de staatskas. De federale overheid zou enkel een vergoeding uitbetalen aan de uitbater van de kerncentrale.

Moeilijk voorspelbaar

“De winst voor de overheid is moeilijk te voorspellen”, schrijft de krant, omdat die afhangt van de elektriciteitsprijs, “maar sommige politieke voorspellingen zien de inkomsten voor de staatskas oplopen tot 175 miljoen euro per jaar.” Dat komt bovenop de inkomsten uit de taks op de nucleaire rente. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content