Tihange 3 stilgelegd: ‘Nucleaire focus maakt België kwetsbaar’

Brand in de kerncentrale van Tihange. © Belga

GDF Suez meldt dat de kernreactor Tihange 3 “ongepland” stilligt na een brand. ‘Meer dan ooit is duidelijk dat de nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt’, vindt Groen.

De kernreactor Tihange 3 werd zondag rond 10.30 uur automatisch uitgeschakeld door een brand in een hoogspanningspost die de centrale verbindt met het hoogspanningsnet van Elia. Het vuur is ondertussen gedoofd, zegt Electrabel-woordvoerster Geetha Keyaert. De veiligheidsprocedures hebben gewerkt, stelt Keyaert.

Hoe lang de reactor, die een capaciteit heeft van 1.048 megawatt, buiten strijd zal zijn, is nog niet duidelijk. Electrabel analyseert momenteel wat er is gebeurd en hoe lang de herstellingen zullen duren.

Tot dinsdagochtend

Het uitvallen van de kernreactor zal geen problemen opleveren voor de elektriciteitsvoorziening zondag. De belasting van het net ligt immers lager op zo’n dag, zegt Elia-woordvoerster Barbara Verhaegen. Mocht de reactor langere tijd out zijn, “dan zullen we bekijken wat er kan gebeuren”, klinkt het nog.

Voorlopig staat Tihange 3 aangeduid als onbeschikbaar tot dinsdagochtend, maar dat is een zeer voorlopige planning. In de loop van de dag zou er meer duidelijkheid moeten komen over de onbeschikbaarheid van de reactor.

Kwetsbaar

Meer dan ooit is duidelijk dat de nucleaire focus ons land kwetsbaar maakt, vindt Groen. “Opnieuw zijn er problemen met een kerncentrale. De kans dat het tot een afschakeling komt neemt nu weer toe. Hoeveel bewijzen heeft de regering nog nodig om werk te maken van alternatieven? “, vragen Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet.

Tihange 3 is de vierde reactor die stilligt in België. Doel 3 en Tihange 2 liggen al meer dan 2 jaar stil wegens scheurtjes in het reactorvat, en Doel 4 viel in augustus stil na een geval van sabotage. Toch blijft de federale regering van N-VA, MR, CD&V en Open VLD vooral inzetten op kernenergie, stellen de groeten vast .

Parlement

“De oude kerncentrales zijn het probleem, niet de oplossing van de Belgische stroomvoorziening. Ze zijn onflexibel, vertonen steeds meer problemen en het kost ook veel geld om ze op te lappen. Door steeds maar weer de kernuitstap ter discussie te stellen blijft men alternatieven het leven moeilijk maken”, stelt Calvo. Ecolo-Groen vraagt een dringende samenkomst van de subcommissie Nucleaire Veiligheid. “Ook dit dossier moet immers ernstig besproken worden in het parlement, ” vindt Kristof Calvo. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content