Blijven zitten en wachten tot je naar huis mag: dat is momenteel de taakomschrijving van enkele tientallen treinbestuurders van de NMBS. Er is achterstand opgelopen bij de verlenging van de rijbewijzen. "Binnenkort worden treinen afgeschaft omdat er te weinig treinbestuurders zijn", voorspellen de vakbonden in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Treinbestuurders ondergaan elk jaar een medisch onderzoek en moeten zich om de drie jaar aan verschillende tests onderwerpen. Sinds kort komt daar nog een psychotechnische test bij. Wie voor die test slaagt, krijgt een nieuwe vergunning die in heel Europa geldig is.

Die vernieuwing veroorzaakte voorlopig alleen problemen. "De dienst die de psychologische tests moet afnemen, liet zich verrassen door de nieuwe regels", zegt de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS). "Daardoor konden sommige treinbestuurders hun tests pas afleggen toen hun rijbewijs was vervallen. Omdat het soms tot 30 dagen duurt voor een rijbewijs verlengd wordt, zitten ze nu te niksen in het depot."

'Nog geen operationele problemen'

Alleen al in de provincies Oost en West-Vlaanderen staan er twintig treinbestuurders op non-actief en zijn er meer dan honderd die nog dit jaar hun rijbewijs zien vervallen. In het hele land gaat het wellicht om vele tientallen wachtenden. "Terwijl zij noodgedwongen met hun vingers zitten te draaien, worden hun collega's teruggeroepen uit verlof", zegt de socialistische vakbond ACOD-Spoor.

Volgens de NMBS zijn er momenteel "geen operationele problemen". Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) had eerder al een onderhoud met de OVS en laat de zaak onderzoeken. (Belga/INM)

Blijven zitten en wachten tot je naar huis mag: dat is momenteel de taakomschrijving van enkele tientallen treinbestuurders van de NMBS. Er is achterstand opgelopen bij de verlenging van de rijbewijzen. "Binnenkort worden treinen afgeschaft omdat er te weinig treinbestuurders zijn", voorspellen de vakbonden in Het Nieuwsblad en De Standaard. Treinbestuurders ondergaan elk jaar een medisch onderzoek en moeten zich om de drie jaar aan verschillende tests onderwerpen. Sinds kort komt daar nog een psychotechnische test bij. Wie voor die test slaagt, krijgt een nieuwe vergunning die in heel Europa geldig is. Die vernieuwing veroorzaakte voorlopig alleen problemen. "De dienst die de psychologische tests moet afnemen, liet zich verrassen door de nieuwe regels", zegt de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS). "Daardoor konden sommige treinbestuurders hun tests pas afleggen toen hun rijbewijs was vervallen. Omdat het soms tot 30 dagen duurt voor een rijbewijs verlengd wordt, zitten ze nu te niksen in het depot." 'Nog geen operationele problemen' Alleen al in de provincies Oost en West-Vlaanderen staan er twintig treinbestuurders op non-actief en zijn er meer dan honderd die nog dit jaar hun rijbewijs zien vervallen. In het hele land gaat het wellicht om vele tientallen wachtenden. "Terwijl zij noodgedwongen met hun vingers zitten te draaien, worden hun collega's teruggeroepen uit verlof", zegt de socialistische vakbond ACOD-Spoor. Volgens de NMBS zijn er momenteel "geen operationele problemen". Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) had eerder al een onderhoud met de OVS en laat de zaak onderzoeken. (Belga/INM)