Na één jaar rookverbod hebben inspecteurs zo'n 1.000 pv's opgesteld tegen cafébazen. Maar nog geen tweehonderd van hen hebben hun boete betaald en voor zover bekend is nog geen enkele uitbater gedagvaard. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Rechtszaak

Tientallen cafébazen weigeren hoe dan ook de boetes te betalen. Ze hebben zich verenigd in een groep met één advocaat, bijgestaan door een in grondwettelijk recht gespecialiseerd kantoor en willen het tot een rechtszaak laten komen.

"Omdat het verbod ongrondwettelijk is", zegt cafébaas Vincent Ten Hove uit Haacht, spilfiguur van de groep. Hij heeft al twee keer een boete gekregen maar nog steeds geen dagvaarding.

Strenger optreden

Volgens Volksgezondheid zijn er intussen een honderdtal dossiers aan de parketten overgemaakt. Paul Van der Meerssche, hoofd van de inspectiedienst Volksgezondheid, vertrouwt erop dat de parketten hun werk zullen doen: "Je moet wel rekening houden met de procedures die maanden in beslag kunnen nemen." Van ruim vijfhonderd boetes loopt de betaaltermijn nog.

De Vlaamse Liga tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse cardiologen roepen minister Onkelinx op om krachtdadiger op te treden tegen de cafébazen. (Belga/TV)

Na één jaar rookverbod hebben inspecteurs zo'n 1.000 pv's opgesteld tegen cafébazen. Maar nog geen tweehonderd van hen hebben hun boete betaald en voor zover bekend is nog geen enkele uitbater gedagvaard. Dat schrijven de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Rechtszaak Tientallen cafébazen weigeren hoe dan ook de boetes te betalen. Ze hebben zich verenigd in een groep met één advocaat, bijgestaan door een in grondwettelijk recht gespecialiseerd kantoor en willen het tot een rechtszaak laten komen. "Omdat het verbod ongrondwettelijk is", zegt cafébaas Vincent Ten Hove uit Haacht, spilfiguur van de groep. Hij heeft al twee keer een boete gekregen maar nog steeds geen dagvaarding.Strenger optreden Volgens Volksgezondheid zijn er intussen een honderdtal dossiers aan de parketten overgemaakt. Paul Van der Meerssche, hoofd van de inspectiedienst Volksgezondheid, vertrouwt erop dat de parketten hun werk zullen doen: "Je moet wel rekening houden met de procedures die maanden in beslag kunnen nemen." Van ruim vijfhonderd boetes loopt de betaaltermijn nog. De Vlaamse Liga tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker en de Vlaamse cardiologen roepen minister Onkelinx op om krachtdadiger op te treden tegen de cafébazen. (Belga/TV)