Thomas Dermine (PS) wil dat Europa 5.000 miljard euro in klimaat investeert (en zelf schulden aangaat)

Thomas Dermine

Net op de dag dat de Europese Unie het debat over het herzien van de nationale begrotingsregels op gang trekt, lanceert staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine een radicaal voorstel.

‘Als we nu niet voluit gaan, staat de geloofwaardigheid van Europa als politiek project op het spel’, zegt hij in De Tijd. De PS’er wil dat Europa de komende tien jaar 5.000 miljard euro in het klimaat investeert en daarvoor zelf schulden aangaat.

De discussie over het heil en onheil van de Maastrichtnormen is inmiddels zo oud als de straat, maar woedt heviger dan ooit. Door de coronacrisis is de overheidsschuld van veel lidstaten door het dak gegaan, waardoor de schuldnorm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp) nog zeer moeilijk toepasbaar is. Bovendien staat heel het continent voor aanzienlijke klimaatinvesteringen, wat vaak botst op de norm van 3 procent voor begrotingstekorten, die nu geen onderscheid maakt tussen lopende uitgaven en investeringen.

Immuniteit

Dermine, die samen met de deelstaten het Belgische relanceplan van 6 miljard euro vorm gaf, lanceert nu een voorstel om het stabiliteitsprogramma te verfijnen. ‘De 3 procentnorm heeft de jongste decennia duidelijk tot een enorme terugval in publieke investeringen geleid. Een oplossing kan zijn groene investeringen immuniteit te geven, waardoor ze niet meetellen voor de norm’, zegt Dermine. ‘Technisch is dat mogelijk. De Europese Commissie heeft voor de doorlichting van de nationale relanceplannen een tool ontwikkeld om een onderscheid te maken tussen groene en niet-groene investeringen.’

Partner Content