Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) wil prostituees overlastboetes opleggen om hen uit de buurt van openbare instellingen in Alhambrawijk te houden, een wijk die al decennialang bekend staat om de straatprostitutie. Daarvoor wordt het Brusselse Gemeentereglement aangepast. Het gaat om een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS), die begint bij 75 euro maar tot 250 euro kan bedragen. Dat schrijft De Standaard.

"Prostitutie op zich kunnen we niet verbieden, want het is legaal in België", zegt Thielemans in de krant. "Dat neemt niet weg dat het fenomeen een echte plaag blijft. Tot 2007 was er een sterke afname van de activiteit, maar die daling is gestopt sinds de uitbreiding van de Europese Unie met Oost-Europese landen."

'Ontzettende overlast'

De burgemeester geeft aan dat de eerste slachtoffers van die prostitutie de "meisjes zelf zijn". "Er wordt al eens gezegd dat ze er 'vrijwillig' voor kiezen, maar dat vind ik een hypocriete uitspraak." Desondanks meent hij dat door die prostitutie in de wijk zelf een ontzettende overlast ontstaat, zoals nachtlawaai, claxonneren, ruzies en drugs. Naar schatting zijn 1.635 prostituees betrokken in de
Brusselse straatprostitutie die zich rond de wijk concentreert, aldus De Standaard.

Verplaatsen

Het tippelverbod moet, naast meer controles, aanhoudingen van pooiers en belastingen op rendez-vouskamers, de prostitutie uit de wijk halen. Thielemans zegt wel dat de kans bestaat dat de prostituees
zich gewoon zullen verplaatsen. "Als dat zo is, zullen we in die wijken ook het reglement aanpassen", pareert hij.

De Standaard merkt nog op dat met "openbare instellingen" de buurt rond de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), het Nationaal Theater, scholen, jeugdhuizen en de bibliotheken Charles Janssen en Suzanne Lippens bedoeld wordt. (Belga/SD)Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) wil prostituees overlastboetes opleggen om hen uit de buurt van openbare instellingen in Alhambrawijk te houden, een wijk die al decennialang bekend staat om de straatprostitutie. Daarvoor wordt het Brusselse Gemeentereglement aangepast. Het gaat om een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS), die begint bij 75 euro maar tot 250 euro kan bedragen. Dat schrijft De Standaard. "Prostitutie op zich kunnen we niet verbieden, want het is legaal in België", zegt Thielemans in de krant. "Dat neemt niet weg dat het fenomeen een echte plaag blijft. Tot 2007 was er een sterke afname van de activiteit, maar die daling is gestopt sinds de uitbreiding van de Europese Unie met Oost-Europese landen." 'Ontzettende overlast'De burgemeester geeft aan dat de eerste slachtoffers van die prostitutie de "meisjes zelf zijn". "Er wordt al eens gezegd dat ze er 'vrijwillig' voor kiezen, maar dat vind ik een hypocriete uitspraak." Desondanks meent hij dat door die prostitutie in de wijk zelf een ontzettende overlast ontstaat, zoals nachtlawaai, claxonneren, ruzies en drugs. Naar schatting zijn 1.635 prostituees betrokken in de Brusselse straatprostitutie die zich rond de wijk concentreert, aldus De Standaard. VerplaatsenHet tippelverbod moet, naast meer controles, aanhoudingen van pooiers en belastingen op rendez-vouskamers, de prostitutie uit de wijk halen. Thielemans zegt wel dat de kans bestaat dat de prostituees zich gewoon zullen verplaatsen. "Als dat zo is, zullen we in die wijken ook het reglement aanpassen", pareert hij. De Standaard merkt nog op dat met "openbare instellingen" de buurt rond de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), het Nationaal Theater, scholen, jeugdhuizen en de bibliotheken Charles Janssen en Suzanne Lippens bedoeld wordt. (Belga/SD)