Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de grenscontroles op Brussels Airport. Hij deed dat in het gezelschap van Fabrice Leggeri, de nieuwe directeur van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Francken benadrukte dat België de steun van Frontex kan blijven gebruiken voor de organisatie van 'special flights', vluchten waarmee mensen die illegaal in België verblijven terug naar hun land van herkomst worden gebracht.

Een per maand

Sinds Francken in oktober staatssecretaris werd, wil België het aantal speciale vluchten opvoeren, tot gemiddeld een per maand. Op die vluchten worden mensen gezet die niet in ons land mogen verblijven - ze zijn vooral bedoeld voor illegale criminelen. Er werd al een vlucht naar Congo ingelegd, in januari vertrokken twee vluchten naar Albanië, in februari één naar Kosovo.

Fabrice Leggeri, Belga Image
Fabrice Leggeri © Belga Image

Frontex draagt 80 procent van de kosten van die vluchten. Dankzij Frontex kunnen ook andere Europese landen via die 'special flights' illegalen terugsturen. Maar het geldt ook omgekeerd: België kan evengoed illegalen meesturen op een vlucht die door een buurland wordt ingelegd.

Misbruik

'Het belang van Frontex in die vluchten mag niet dalen', zei Francken vrijdag na zijn bezoek aan Brussel Airport. 'Van het totale budget van Frontex wordt 8 à 9 miljoen euro gebruikt voor de special flights.'

'Wij willen bescherming bieden aan wie dat echt nodig heeft, aan mensen uit Syrië en Irak bijvoorbeeld', legt Francken uit. 'Maar tegelijk hanteren we een harde aanpak van wie onze gastvrijheid misbruikt.'

Ondanks de aandacht die aan de special flights wordt besteed, blijft de focus van Francken vooral op vrijwillige terugkeer liggen, benadrukte hij.

Intra-Europese solidariteit

Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat ze al in mei - twee maanden vroeger dan initieel gepland - haar nieuw migratiebeleid zal voorstellen. Mogelijk zal ze daarin wijzen op de nood aan meer intra-Europese solidariteit.

'Daar ben ik helemaal voor', zegt Francken. 'Maar het is niet zo dat het dan per se de West-Europese landen zijn die meer inspanningen moeten doen. België doet al langer zijn 'fair share'. Hetzelfde geldt voor Duitsland en Nederland.' (Belga/KVDA)

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft vrijdag een bezoek gebracht aan de grenscontroles op Brussels Airport. Hij deed dat in het gezelschap van Fabrice Leggeri, de nieuwe directeur van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Francken benadrukte dat België de steun van Frontex kan blijven gebruiken voor de organisatie van 'special flights', vluchten waarmee mensen die illegaal in België verblijven terug naar hun land van herkomst worden gebracht.Sinds Francken in oktober staatssecretaris werd, wil België het aantal speciale vluchten opvoeren, tot gemiddeld een per maand. Op die vluchten worden mensen gezet die niet in ons land mogen verblijven - ze zijn vooral bedoeld voor illegale criminelen. Er werd al een vlucht naar Congo ingelegd, in januari vertrokken twee vluchten naar Albanië, in februari één naar Kosovo. Frontex draagt 80 procent van de kosten van die vluchten. Dankzij Frontex kunnen ook andere Europese landen via die 'special flights' illegalen terugsturen. Maar het geldt ook omgekeerd: België kan evengoed illegalen meesturen op een vlucht die door een buurland wordt ingelegd. 'Het belang van Frontex in die vluchten mag niet dalen', zei Francken vrijdag na zijn bezoek aan Brussel Airport. 'Van het totale budget van Frontex wordt 8 à 9 miljoen euro gebruikt voor de special flights.' 'Wij willen bescherming bieden aan wie dat echt nodig heeft, aan mensen uit Syrië en Irak bijvoorbeeld', legt Francken uit. 'Maar tegelijk hanteren we een harde aanpak van wie onze gastvrijheid misbruikt.' Ondanks de aandacht die aan de special flights wordt besteed, blijft de focus van Francken vooral op vrijwillige terugkeer liggen, benadrukte hij. Woensdag maakte de Europese Commissie bekend dat ze al in mei - twee maanden vroeger dan initieel gepland - haar nieuw migratiebeleid zal voorstellen. Mogelijk zal ze daarin wijzen op de nood aan meer intra-Europese solidariteit. 'Daar ben ik helemaal voor', zegt Francken. 'Maar het is niet zo dat het dan per se de West-Europese landen zijn die meer inspanningen moeten doen. België doet al langer zijn 'fair share'. Hetzelfde geldt voor Duitsland en Nederland.' (Belga/KVDA)