Theo Francken: 'Tunesië en Marokko komen voorlopig niet op lijst van veilige landen'

01/12/17 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:28

Bron: Belga

Het advies van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) is niet bindend, maar de staatssecretaris (N-VA) volgt het wel.

Theo Francken: 'Tunesië en Marokko komen voorlopig niet op lijst van veilige landen'

Theo Francken en Bart De Wever © Belga

Tunesië en Marokko komen voorlopig niet op de lijst van veilige landen van herkomst. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Francken had het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) om advies gevraagd, maar dat oordeelde negatief, 'al is er voor Marokko en Tunesië wel een positieve evolutie', zei hij. Mogelijk verschijnen beide landen volgend jaar op de lijst.

Niet-bindend

Landen krijgen de 'veilige' stempel als er geen sprake is van vervolging wegens ras, geloof of seksualiteit, martelingen of andere vormen van onmenselijke behandelingen. Inwoners van die landen hebben in ons land maar weinig kans op asiel en hun procedure verloopt ook een pak sneller.

Op de lijst staat nu een achttal landen, maar Francken wilde ook de Maghreb-landen, Moldavië en Oekraïne - met uitzondering van het gewelddadige oosten - toevoegen. Hij vroeg daarvoor om advies bij het CGVS, maar dat oordeelt negatief. Het advies is in principe niet bindend, maar Francken volgt het dit keer wel.

Vorig jaar ging Francken nog tegen het negatief advies voor Georgië in, maar voor dat land zet de CGVS nu wel het licht op groen.

De staatssecretaris wilde in eerste instantie ook een advies vragen voor Senegal en Algerije, maar zag daarvan af omdat het eerste advies wel erg negatief was. Ook voor Moldavië en Oekraïne geeft het Commissariaat-Generaal - ondanks Europese visumvrijstellingen - voorlopig niet thuis.

Dit jaar zijn in ons land al 1.200 dossiers van meer dan 1.600 asielzoekers uit veilige landen behandeld, zei Francken nog. Het gaat om cijfers tot eind oktober.

Onze partners