Bij de systematische screening van de asielaanvragers zijn 'lampjes gaan branden', maar het gaat lang niet altijd om gevallen van radicalisering, zegt hij.

62 'hits'

Enkele Franstalige kranten schreven enkele weken terug dat 37 asielzoekers het voorwerp uitmaken van een diepgaande screening wegens mogelijke banden met terreurgroep Islamitische Staat. Hun dossiers zouden naar boven zijn gekomen bij de screening die de Staatsveiligheid uitvoert van alle asielaanvragen.

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken preciseerde staatssecretaris Theo Francken vandaag op vraag van Philippe Pivin (MR) dat intussen sprake is van 62 zogenaamde hits, al wilde hij die uitdrukking nuanceren. Het gaat veeleer om een lampje dat gaat branden bij de screening. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die nucleaire studies heeft gevolgd, maar dat betekent niet dat hij bij ons een atoomwapen gaat inzetten, legde Francken uit.

Kleine minderheid

'Zeggen dat er 37 radicalen in de opvangcentra worden opgevolgd, is niet juist', aldus nog de staatssecretaris. Het gaat om een kleine minderheid.

'Ik kan geen honderd procent zekerheid bieden, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen terroristen of salafisten bij de asielzoekers zijn.'

Alle aanvragen

De screening door de Staatsveiligheid gebeurt sinds september vorig jaar. In eerste instantie ging het om aanvragen uit Irak en Syrië. Sinds december worden alle aanvragen tegen het licht gehouden.

Alles samen vonden 15.064 screenings plaats, waarbij in 62 gevallen een knipperlicht begon te branden. (Belga/KVDA)

Bij de systematische screening van de asielaanvragers zijn 'lampjes gaan branden', maar het gaat lang niet altijd om gevallen van radicalisering, zegt hij.Enkele Franstalige kranten schreven enkele weken terug dat 37 asielzoekers het voorwerp uitmaken van een diepgaande screening wegens mogelijke banden met terreurgroep Islamitische Staat. Hun dossiers zouden naar boven zijn gekomen bij de screening die de Staatsveiligheid uitvoert van alle asielaanvragen. In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken preciseerde staatssecretaris Theo Francken vandaag op vraag van Philippe Pivin (MR) dat intussen sprake is van 62 zogenaamde hits, al wilde hij die uitdrukking nuanceren. Het gaat veeleer om een lampje dat gaat branden bij de screening. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die nucleaire studies heeft gevolgd, maar dat betekent niet dat hij bij ons een atoomwapen gaat inzetten, legde Francken uit.'Zeggen dat er 37 radicalen in de opvangcentra worden opgevolgd, is niet juist', aldus nog de staatssecretaris. Het gaat om een kleine minderheid. 'Ik kan geen honderd procent zekerheid bieden, maar we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat er geen terroristen of salafisten bij de asielzoekers zijn.' De screening door de Staatsveiligheid gebeurt sinds september vorig jaar. In eerste instantie ging het om aanvragen uit Irak en Syrië. Sinds december worden alle aanvragen tegen het licht gehouden. Alles samen vonden 15.064 screenings plaats, waarbij in 62 gevallen een knipperlicht begon te branden. (Belga/KVDA)