Theo Francken krijgt vandaag geen deurwaarder over de vloer

Theo Francken © Belga

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie krijgt dan toch geen deurwaarder over de vloer. Mieke Van den Broeck, advocaat van het Syrisch gezien, stuurde in de plaats een compromisvoorstel naar Charles Michel.

VRT Nieuws meldt dat Mieke Van den Broeck, de advocaat van het Syrische gezin dat geen visum krijgt van Theo Francken, voorlopig geen deurwaarder naar staatssecretaris Theo Francken stuurt. Ze heeft een compromisvoorstel gestuurd naar premier Charles Michel. Die gaf al aan dat hij daar niet op zal ingaan, meldt VRT Nieuws. Michel blijft bij het regeringsstandpunt dat Francken alle rechtsmiddelen moet uitputten met respect voor de scheiding der machten.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie weigert een humanitair visum uit te reiken aan het gezin, ook al besliste de Raad van Vreemdelingenbetwistingen daar anders over. De som komt neer op 1000 euro per gezinslid per dag.

Cassatie

Francken heeft ondertussen een cassatieberoep ingesteld tegen het vonnis. Dat de regering bekijkt of ze de dwangsom van 4.000 euro per dag op een geblokkeerde rekening kan storten tot na de uitspraak van het Hof van Cassatie, kan op weinig begrip van Mieke Van den Broeck, de advocate van het gezin, rekenen. “Dat is juridisch niet mogelijk. Het doel van een dwangsom is om dwang uit te oefenen. Het gaat hier om belastinggeld, dus bij Francken zal die druk nu al niet hoog zijn, maar als het geld op een geblokkeerde rekening gestort mag worden, is er helemaal geen druk meer.”

Van den Broeck denkt trouwens dat de staatssecretaris geen enkele kans maakt in cassatie. “Ik heb het arrest grondig bestudeerd en ik zie geen fouten. Ik ben geen cassatieadvocaat, maar dat is mijn mening en ik ben daarin zelfverzekerd.”

“Waar Cassatie zich nu over moet buigen, is of een uitvoerbaar vonnis mag worden uitgevoerd en of daar een dwangsom aan mag worden gehangen. Als het antwoord daarop nee is, dan vraag ik mij af wat wij hier nog zitten te doen”, zegt ze.

Vorige week was er nog commotie rond de campagne op sociale media van N-VA.

Oppositiepartijen maakten hun ongenoegen duidelijk, maar partijvoorzitter Bart De Wever steunde Francken volledig.

Gevaarlijk

Ook dit weekend was er nog heel wat commentaar over de campagne in de zondagse nieuwsprogramma’s. Zo waarschuwde Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten in De Zevende Dag (Eén) dat de campagne een gevaar voor de democratie is.

Voor Rutten is het gevaarlijk dat “één partij kan bepalen hoe de wetten gemaakt worden, hoe ze uitgevoerd worden en hoe de rechters ze moeten uitspreken”. Dan is er volgens haar geen sprake van democratie.

Begin november zorgde Francken nog voor een klein relletje door op Facebook te lachen met de mogelijke komst van een deurwaarder naar zijn kabinet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content