Op dit moment is er opvang voor iedereen die hier asiel aanvraagt, zei Theo Francken in De zevende dag op Eén. Deze week komen er 500 plaatsen bij in de pre-opvang, bevestigt de staatssecretaris. Hij erkent dat mensen soms nog tot een week moeten wachten voor ze geregistreerd kunnen worden, maar zij kunnen dan terecht in de pre-opvang. 'Ze hoeven dus niet in het Maximiliaanpark te blijven slapen. Diegenen die daar nu nog blijven, kiezen daar zelf voor,' aldus Francken.

Hij herhaalde dan ook zijn oproep aan de stad Brussel om het Maximiliaanpark aan de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zo snel mogelijk te ontruimen.

Forse daling

Het mag wel wat dalen want dit is operationeel niet te managen

Francken meldt dat de instroom van nieuwe asielzoekers de voorbije week met 38 procent is gedaald. 'Een significante daling en de eerste in zeven, acht weken met telkens een sterke stijging per week.'

De staatssecretaris ziet daarvoor verschillende mogelijke factoren. 'Is dat Hongarije, is dat het Offerfeest, zijn er ook andere dingen die meespelen? Wellicht heeft ook de lat van 250 dossiers per dag (die de DVZ behandelt) daarmee te maken, net als de beslissingsstop voor dossiers van Irakezen. Mensen uit Bagdad krijgen niet langer zomaar papieren. Dat is zwaar aan het rondgaan in de Iraakse gemeenschap, merk je'.

BELGA
© BELGA

'Ik moet hout vasthouden en bekijk het van dag tot dag, maar het mag wel wat dalen want dit is operationeel niet te managen', aldus de N-VA'er.

Terugkeer

Francken wil afgewezen asielzoekers sneller weer terugsturen, zoals ook de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN bepleit.

Net als vorige week zullen ook komende woensdag 50 Irakezen vrijwillig terugkeren naar hun land, kondigt hij aan. Francken benadrukt wel het vrijwillige aspect.

'Gedwongen terugkeer naar Bagdad is niet gemakkelijk, maar we zijn dat opnieuw aan het bekijken. We hebben in het verleden wat problemen gehad met de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen die daarover gaat. Maar goed, als zo'n belangrijke organisatie dat zegt, dan moeten we dat doen, denk ik.'

Duidelijke grens trekken

We moeten een duidelijke lijn trekken in het beleid

De krant De Tijd schrijft dit weekend dat Franckens partijgenote Liesbeth Homans in een interview zei dat 'we vluchtelingen moeten durven afschrikken'.

Francken: 'Zij heeft dat zo niet gezegd. Afschrikken vind ik trouwens een vreselijk woord. Maar ik vind wel dat we een duidelijke lijn moeten trekken in het beleid. We kunnen als land niet iedereen ontvangen.' (KVDA)

Op dit moment is er opvang voor iedereen die hier asiel aanvraagt, zei Theo Francken in De zevende dag op Eén. Deze week komen er 500 plaatsen bij in de pre-opvang, bevestigt de staatssecretaris. Hij erkent dat mensen soms nog tot een week moeten wachten voor ze geregistreerd kunnen worden, maar zij kunnen dan terecht in de pre-opvang. 'Ze hoeven dus niet in het Maximiliaanpark te blijven slapen. Diegenen die daar nu nog blijven, kiezen daar zelf voor,' aldus Francken.Hij herhaalde dan ook zijn oproep aan de stad Brussel om het Maximiliaanpark aan de gebouwen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) zo snel mogelijk te ontruimen.Francken meldt dat de instroom van nieuwe asielzoekers de voorbije week met 38 procent is gedaald. 'Een significante daling en de eerste in zeven, acht weken met telkens een sterke stijging per week.'De staatssecretaris ziet daarvoor verschillende mogelijke factoren. 'Is dat Hongarije, is dat het Offerfeest, zijn er ook andere dingen die meespelen? Wellicht heeft ook de lat van 250 dossiers per dag (die de DVZ behandelt) daarmee te maken, net als de beslissingsstop voor dossiers van Irakezen. Mensen uit Bagdad krijgen niet langer zomaar papieren. Dat is zwaar aan het rondgaan in de Iraakse gemeenschap, merk je'.'Ik moet hout vasthouden en bekijk het van dag tot dag, maar het mag wel wat dalen want dit is operationeel niet te managen', aldus de N-VA'er.Francken wil afgewezen asielzoekers sneller weer terugsturen, zoals ook de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN bepleit.Net als vorige week zullen ook komende woensdag 50 Irakezen vrijwillig terugkeren naar hun land, kondigt hij aan. Francken benadrukt wel het vrijwillige aspect. 'Gedwongen terugkeer naar Bagdad is niet gemakkelijk, maar we zijn dat opnieuw aan het bekijken. We hebben in het verleden wat problemen gehad met de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen die daarover gaat. Maar goed, als zo'n belangrijke organisatie dat zegt, dan moeten we dat doen, denk ik.'De krant De Tijd schrijft dit weekend dat Franckens partijgenote Liesbeth Homans in een interview zei dat 'we vluchtelingen moeten durven afschrikken'. Francken: 'Zij heeft dat zo niet gezegd. Afschrikken vind ik trouwens een vreselijk woord. Maar ik vind wel dat we een duidelijke lijn moeten trekken in het beleid. We kunnen als land niet iedereen ontvangen.' (KVDA)