Terugval dienstencheques bedreigt 3000 banen

Dienstencheques: minder gebruikt wegens te duur. © Belga

In vergelijking met een jaar eerder zijn er in januari 2014 214.463 dienstencheques (-2,2 procent) minder ingediend. Gaat dat zo verder dan staan er mogelijk 3000 banen op de tocht.

Tenminste, dat zegt de beroepsfederatie Federgon, die de daling in het belang van Limburg en De gazet van Antwerpen “verontrustend” noemt.

‘De groei is eruit’

Voor een uur poetshulp betaal je sinds begin dit jaar 9 euro. Twee jaar geleden was dat nog 7,5 euro. Het resultaat laat zich voelen: in januari zijn er 9,6 miljoen cheques gebruikt, zo’n 214.000 minder dan in januari 2013.

“Die terugval is een belangrijk signaal”, zegt Federgon-woordvoerder Herwig Muyldermans. “De groei lijkt eruit. We roepen de regering dan ook op om geen nieuwe prijsverhoging meer door te voeren. Een daling van 2 procent betekent dat de job van 3.000 werknemers in het gedrang komt.”

Probleem zit bij de ouderen

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) begrijpt de ongerustheid. “De groei kan nu eenmaal niet blijven duren. Het probleem zit vooral bij de alleenstaande, oudere gebruiker. Al 11 procent van de mensen die dienstencheques aanvragen is ouder dan 80. Als je een klein pensioen hebt, is 9 of 10 euro per cheque al snel te veel. We zijn in ieder geval niet van plan om deze legislatuur de prijs nog te verhogen.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content