De Belgische terreurdienst van de federale politie heeft informatie onderschept waaruit blijkt dat anderhalve week geleden een groep gewapende Syriëstrijders naar Europa vertrokken is. Ze zouden het gemunt hebben op drie doelwitten in ons land, aldus Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Eens in Europa zou de terreurgroep zich opsplitsen. Een groep zou naar België komen, een andere naar Frankrijk, zo schrijft Het Nieuwsblad. Ze zouden in duo's aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen. De drie mogelijke Belgische doelwitten zijn volgens de speurders het Brusselse winkelcentrum City 2, een niet nader genoemd Amerikaans fastfoodrestaurant en een politiecommissariaat.

Geen invloed op actuele dreigingsniveau

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigt het bericht van de op komst zijnde Syriëstrijders aan VTM Nieuws, maar zegt dat het om zeer ruwe informatie gaat die voor het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, geen enkele dreiging bevat. De informatie over de drie doelwitten in België wil het kabinet van Jambon niet bevestigen.

Het OCAD stelt op zijn beurt dat het om een 'niet gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau'. Het OCAD handhaaft het dreigingsniveau in ons land dus voorlopig op drie. Dat is het op één na hoogste niveau. Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging 'ernstig, mogelijk en waarschijnlijk' is. 'Maar er is geen specifieke informatie die wijst op een imminente dreiging', zo valt te horen bij de Franstalige woordvoerder van het Crisiscentrum.

Geloofwaardigheid

'De talrijke op het OCAD beschikbare informaties worden met de partnerdiensten geanalyseerd en gecontextualiseerd, onder meer de geloofwaardigheid wordt nagegaan. Het is op basis van zulke geanyalseerde en gecontextualiseerde inlichtingen dat het dreigingsniveau wordt bepaald. De informatie waarvan in media sprake, is een niet gecontextualiseerde informatie en heeft dus als zodanig geen directe invloed op het actuele dreigingsniveau', laat het OCAD nog weten. (TE)

De Belgische terreurdienst van de federale politie heeft informatie onderschept waaruit blijkt dat anderhalve week geleden een groep gewapende Syriëstrijders naar Europa vertrokken is. Ze zouden het gemunt hebben op drie doelwitten in ons land, aldus Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.Eens in Europa zou de terreurgroep zich opsplitsen. Een groep zou naar België komen, een andere naar Frankrijk, zo schrijft Het Nieuwsblad. Ze zouden in duo's aanslagen willen plegen op verschillende plaatsen. De drie mogelijke Belgische doelwitten zijn volgens de speurders het Brusselse winkelcentrum City 2, een niet nader genoemd Amerikaans fastfoodrestaurant en een politiecommissariaat.Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bevestigt het bericht van de op komst zijnde Syriëstrijders aan VTM Nieuws, maar zegt dat het om zeer ruwe informatie gaat die voor het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, geen enkele dreiging bevat. De informatie over de drie doelwitten in België wil het kabinet van Jambon niet bevestigen. Het OCAD stelt op zijn beurt dat het om een 'niet gecontextualiseerde informatie gaat die als zodanig geen directe invloed heeft op het actuele dreigingsniveau'. Het OCAD handhaaft het dreigingsniveau in ons land dus voorlopig op drie. Dat is het op één na hoogste niveau. Dreigingsniveau 3 betekent dat de dreiging 'ernstig, mogelijk en waarschijnlijk' is. 'Maar er is geen specifieke informatie die wijst op een imminente dreiging', zo valt te horen bij de Franstalige woordvoerder van het Crisiscentrum. 'De talrijke op het OCAD beschikbare informaties worden met de partnerdiensten geanalyseerd en gecontextualiseerd, onder meer de geloofwaardigheid wordt nagegaan. Het is op basis van zulke geanyalseerde en gecontextualiseerde inlichtingen dat het dreigingsniveau wordt bepaald. De informatie waarvan in media sprake, is een niet gecontextualiseerde informatie en heeft dus als zodanig geen directe invloed op het actuele dreigingsniveau', laat het OCAD nog weten. (TE)