Terrorist krijgt schadevergoeding

26/09/12 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:31

België moet 5000 euro schadevergoeding aan Lahoucine El Haski, één van de leiders van de Marokkaanse terreurgroep GICM. Dat besliste Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Lahoucine Ek haski werd in 2006 door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot zeven jaar effectieve celstraf, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het hof oordeelde dat hij een van de leiders was van een slapende cel van GICM (Groupe Islamique Combattant Marocain) in ons land. GICM is aan al-Qaida gelieerd. El Haski en kompanen waren destijds bekend als de 'cel van Maaseik'.

Geen eerlijk proces

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vindt dat El Haski in 2005 en 2006 geen eerlijk proces heeft gekregen, omdat het merendeel van de bewijzen tegen hem afkomstig was van de Marokkaanse autoriteiten. Het EHRM wijst erop dat volgens VN-rapporten en ngo's de kans bestaat dat die bewijzen via marteling bekomen werden.

Advocaat Christophe Marchand gaat aan het Hof van Cassatie vragen om het GICM-proces over te doen. El Haski zat zijn volledige straf uit. Hij is nu weer vrij en woont in België. (Belga/TV)