Louis-Pierre Dillais, de Fransman die de aanval leidde op de Rainbow Warrior waarbij een dode viel, is momenteel directeur bij een Amerikaans filiaal van FN Herstal. Dat schrijft De Morgen. Greenpeace noemt Dillais "een terrorist". Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) zegt dat zijn aanstelling een interne aangelegenheid is van FN Herstal.

Greenpeace heeft vorige maand in een brief aan de Amerikaanse immigratiedienst de uitwijzing gevraagd van Dillais. "Het is onvoorstelbaar dat een regering, een publieke overheid, samenwerkt met een terrorist.", zegt Mark Floegel, senior investigator bij Greenpeace International.

Greenpeace: 'Terrorist speelt rol in Belgische en Amerikaanse wapenhandel'

"En Louis-Pierre Dillais is een terrorist. Hij heeft deelgenomen aan de aanvallen tegen de Rainbow Warrior en heeft dat ook bevestigd. Nu speelt deze terrorist een rol in de Belgische en Amerikaanse wapenhandel. Dat kunnen we niet aanvaarden. De Amerikaanse regering en de Waalse overheden zouden geen banden mogen onderhouden met die terrorist."

Dillais is een voormalige officier van de DGSE, de Franse geheime dienst, die verantwoordelijk was voor de operatie tegen de Rainbow Warrior, de boot van Greenpeace, op 10 juli 1985. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer.

Dillias werkte aldus De Morgen later voor het Franse ministerie van Defensie. Hij leidt FN Herstal in Amerika sinds 2005.

Woordvoerder van FN Herstal Robert Sauvage wil niet bevestigen of Dillias inderdaad voor FN Herstal werkt: "We geven de namen van onze bestuurders nooit vrij." Bij een lid van de raad van bestuur kreeg De Morgen die bevestiging wel. Hij omschrijft Dillais als "een sympathieke man". "Maar we wisten niks van zijn werk voor de geheime dienst."

Marcourt: 'Dillias heeft uitstekende contacten in de VS en dat is nuttig voor FN Herstal'

Bevoegd minister Marcourt (PS) zegt in De Morgen dat hij Dillais niet persoonlijk heeft aangeworven. "Dat is een interne beslissing geweest van FN Herstal. Ik weet dat Louis-Pierre Dillais uitstekende contacten in de VS heeft en dat is nuttig voor FN Herstal. Ik veroordeel de aanval tegen de Rainbow Warrior, maar dat is een interne Franse aangelegenheid".

Gevoelig dossier voor Waalse regering

Aangezien de Herstal Group volledig in handen is van het Waalse Gewest, verhoogt dit de druk die nu al op de Waalse regering ligt in het wapendossier. Er was kritiek op wapenleveringen aan landen als Libië, waar Waalse wapens en munitie gebruikt werden en worden om op burgers te schieten.

Open VLD-senator Nele Lijnen vroeg pas nog een herziening van de wapenexport. Nijlen wil "desnoods" een herfederalisering. Zij doet dat omdat Waals minister-president Rudy Demotte (PS) "inconsequent" is. Omdat Demotte niet wil meewerken aan de opsporing van Waalse wapens in Libië verwijt ze hem "schuldig verzuim". (Belga/SD)

Louis-Pierre Dillais, de Fransman die de aanval leidde op de Rainbow Warrior waarbij een dode viel, is momenteel directeur bij een Amerikaans filiaal van FN Herstal. Dat schrijft De Morgen. Greenpeace noemt Dillais "een terrorist". Waals minister Jean-Claude Marcourt (PS) zegt dat zijn aanstelling een interne aangelegenheid is van FN Herstal.Greenpeace heeft vorige maand in een brief aan de Amerikaanse immigratiedienst de uitwijzing gevraagd van Dillais. "Het is onvoorstelbaar dat een regering, een publieke overheid, samenwerkt met een terrorist.", zegt Mark Floegel, senior investigator bij Greenpeace International. Greenpeace: 'Terrorist speelt rol in Belgische en Amerikaanse wapenhandel'"En Louis-Pierre Dillais is een terrorist. Hij heeft deelgenomen aan de aanvallen tegen de Rainbow Warrior en heeft dat ook bevestigd. Nu speelt deze terrorist een rol in de Belgische en Amerikaanse wapenhandel. Dat kunnen we niet aanvaarden. De Amerikaanse regering en de Waalse overheden zouden geen banden mogen onderhouden met die terrorist."Dillais is een voormalige officier van de DGSE, de Franse geheime dienst, die verantwoordelijk was voor de operatie tegen de Rainbow Warrior, de boot van Greenpeace, op 10 juli 1985. Daarbij viel een dodelijk slachtoffer. Dillias werkte aldus De Morgen later voor het Franse ministerie van Defensie. Hij leidt FN Herstal in Amerika sinds 2005.Woordvoerder van FN Herstal Robert Sauvage wil niet bevestigen of Dillias inderdaad voor FN Herstal werkt: "We geven de namen van onze bestuurders nooit vrij." Bij een lid van de raad van bestuur kreeg De Morgen die bevestiging wel. Hij omschrijft Dillais als "een sympathieke man". "Maar we wisten niks van zijn werk voor de geheime dienst."Marcourt: 'Dillias heeft uitstekende contacten in de VS en dat is nuttig voor FN Herstal'Bevoegd minister Marcourt (PS) zegt in De Morgen dat hij Dillais niet persoonlijk heeft aangeworven. "Dat is een interne beslissing geweest van FN Herstal. Ik weet dat Louis-Pierre Dillais uitstekende contacten in de VS heeft en dat is nuttig voor FN Herstal. Ik veroordeel de aanval tegen de Rainbow Warrior, maar dat is een interne Franse aangelegenheid".Gevoelig dossier voor Waalse regeringAangezien de Herstal Group volledig in handen is van het Waalse Gewest, verhoogt dit de druk die nu al op de Waalse regering ligt in het wapendossier. Er was kritiek op wapenleveringen aan landen als Libië, waar Waalse wapens en munitie gebruikt werden en worden om op burgers te schieten. Open VLD-senator Nele Lijnen vroeg pas nog een herziening van de wapenexport. Nijlen wil "desnoods" een herfederalisering. Zij doet dat omdat Waals minister-president Rudy Demotte (PS) "inconsequent" is. Omdat Demotte niet wil meewerken aan de opsporing van Waalse wapens in Libië verwijt ze hem "schuldig verzuim". (Belga/SD)