Terrorismedreiging voor joodse instellingen verlaagd: ‘Opnieuw ademruimte voor Antwerpse agenten’

Synagoge in Antwerpen © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Bijna een maand na de aanslag op het joods museum in Brussel heeft het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) beslist om het dreigingsniveau voor joodse instellingen te verlagen van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’.

Wie de afgelopen weken in Antwerpen rondwandelde, kon er niet naast kijken. Na de gruwelijke aanslag op het joods museum in Brussel, waarbij vier personen om het leven kwamen, werden de veiligheidsvoorschriften in Antwerpen fel opgeschroefd. Aan joodse scholen en synagoges waken politiemensen permanent, vaak gewapend met machinepistolen. Hoe lang is zoiets vol te houden?

Bijna een maand na de gruwelijke aanslag in Brussel heeft het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) beslist om het dreigingsniveau van ‘zeer ernstig’ te verlagen naar ‘ernstig’. “Op welke basis dit gebeurt, weten we niet. Wij volgen de richtlijnen en de expertise van de federale overheid”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bij monde van zijn kabinetschef Koen Derkinderen aan Knack.be. Eigenlijk verlangde De Wever steun van Defensie om de joodse gemeenschap in zijn stad te beschermen. “Geef ons alsjeblieft paracommando’s om doelwitten te bewaken. We hebben een belangrijke joodse gemeenschap in Antwerpen. Die staat al lang onder verhoogde dreiging”, sprak De Wever vlak na de aanslag.

Rustperiodes van agenten ingetrokken

“Waarom het dreigingsniveau net nu verlaagd is van 4 naar 3, weten we niet”, zegt Antwerps commissaris en perswoordvoerder Fons Bastiaenssens. “Wij voeren slechts uit wat ons wordt opgelegd. Concreet verdwijnen de agenten niet van vandaag op morgen, maar zullen ze op sommige plekken minder aanwezig zijn. ”

Hoewel het aantal agenten in het Antwerps straatbeeld daalt, zijn er nog steeds meer agenten op de been dan voor de aanslag in het Brusselse museum bijna vier weken geleden. “Maar deze mensen zijn niet simpelweg weggeplukt van hun andere taken, we hebben namelijk voldoende reserves. Zo komen de taken van de interventie- of de wijkagenten niet in het gedrang. Wel hebben we andere uitzonderlijke maatregelen genomen, zoals het intrekken van sommige rustdagen. Daarnaast hebben we bijstand gekregen van andere korpsen.”

Bastiaenssens geeft wel toe dat de verlaging van het dreigingsniveau, de politie opnieuw wat ademruimte geeft. “Het intrekken van rustperiodes is nu eenmaal erg zwaar.”

Kostenplaatje al boven miljoen euro

“Niet alle extra maatregelen komen op de rug van de agenten terecht”, geeft de kabinetschef van De Wever aan. “Zo investeerde de stad ook in extra camera’s bij mogelijke doelwitten.” Verder benadrukt de burgemeester dat “er een grootste bezorgdheid is over de veiligheid van alle burgers.”

Op de vraag hoe lang zo’n situatie houdbaar is, wil zowel de commissaris als de De Wever liever niet ingaan. Maar dat het kostenplaatje ondertussen oploopt is duidelijk. De verhoogde inzet van veiligheidsagenten koste de stad Antwerpen de afgelopen dagen al 1.160.000 euro, schreef Gazet van Antwerpen eerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content