Luc Hennart, ex-onderzoeksrechter en nu voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, bond de kat de bel aan door in de krant Het Nieuwsblad te verklaren dat sommige maatregelen een gevaar vormen voor de individuele vrijheiden. Zo is hij tegen maatregelen zoals nachtelijke huiszoekingen en de voorhechtenis van 72 uur.

Hij verdenkt de regering-Michel 'te handelen als kiekens zonder kop' en vreest dat het beleid de voedingsbodem kan worden voor een nieuwe generatie terroristen.

'We spelen vandaag met vuur,' verduidelijkte Hennart aan het VTM-nieuws. 'Aan de mensen die aan het beleid zitten, wil ik het signaal geven: eventjes geduld hebben, rustig de situatie bekijken en zo kunnen we vooruit.'

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

'Steekvlampolitiek'

Hennart krijgt alvast bijval van SP.A-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte. 'Het is op z'n minst opmerkelijk dat de voorzitter van de grootste rechtbank van eerste aanleg van dit land waarschuwt voor de perverse effecten van de steekvlam-maatregelen van de federale regering in de strijd tegen terreur.'

'Tot spijt van wie het benijdt: het is een illusie dat de strijd tegen radicalisme en terrorisme zal beslecht worden door de invoering van nieuwe wetten. Deze strijd zullen we vooral winnen of verliezen op de hoeken van de straat, in de klassen, in de moskeeën en de voetbalclubs.'

Bonte vindt wel dat het werkveld versterkt moet worden. Inlichtingendiensten, speurders en politiediensten moeten voldoende middelen krijgen om radicalisering aan te pakken. 'Er is nood aan de preventie van radicalisering door de versnelde uitvoering van de Vlaamse maatregelen zoals het sneller erkennen van moskeeën'.

Ook is er volgens Bonte nood aan een eengemaakte performante politiedienst in Brussel en een harde aanpak van de illegale wapenhandel. (Belga/KVDA)

Luc Hennart, ex-onderzoeksrechter en nu voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, bond de kat de bel aan door in de krant Het Nieuwsblad te verklaren dat sommige maatregelen een gevaar vormen voor de individuele vrijheiden. Zo is hij tegen maatregelen zoals nachtelijke huiszoekingen en de voorhechtenis van 72 uur.Hij verdenkt de regering-Michel 'te handelen als kiekens zonder kop' en vreest dat het beleid de voedingsbodem kan worden voor een nieuwe generatie terroristen.'We spelen vandaag met vuur,' verduidelijkte Hennart aan het VTM-nieuws. 'Aan de mensen die aan het beleid zitten, wil ik het signaal geven: eventjes geduld hebben, rustig de situatie bekijken en zo kunnen we vooruit.' Hennart krijgt alvast bijval van SP.A-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte. 'Het is op z'n minst opmerkelijk dat de voorzitter van de grootste rechtbank van eerste aanleg van dit land waarschuwt voor de perverse effecten van de steekvlam-maatregelen van de federale regering in de strijd tegen terreur.' 'Tot spijt van wie het benijdt: het is een illusie dat de strijd tegen radicalisme en terrorisme zal beslecht worden door de invoering van nieuwe wetten. Deze strijd zullen we vooral winnen of verliezen op de hoeken van de straat, in de klassen, in de moskeeën en de voetbalclubs.' Bonte vindt wel dat het werkveld versterkt moet worden. Inlichtingendiensten, speurders en politiediensten moeten voldoende middelen krijgen om radicalisering aan te pakken. 'Er is nood aan de preventie van radicalisering door de versnelde uitvoering van de Vlaamse maatregelen zoals het sneller erkennen van moskeeën'. Ook is er volgens Bonte nood aan een eengemaakte performante politiedienst in Brussel en een harde aanpak van de illegale wapenhandel. (Belga/KVDA)