Termont: ‘Meneer Bracke, waarom bent u niet naar Antwerpen verhuisd?’

© De Zevende Dag

Siegfried Bracke (N-VA) zegt een coalitie met de SP.A van burgemeester Daniël termont in Gent uit te sluiten.

In Gent sluit Siegfried Bracke, lijsttrekker van de N-VA, een coalitie uit met de SP.A van zittend burgemeester Daniël Termont. Die bestuurt Gent nu nog in coalitie met Open VLD, maar trekt op 14 oktober 2012 naar de kiezer in een kartel met Groen.

Bracke erkent in De Zevende Dag op de VRT dat Paars goed werk heeft geleverd in Gent, maar, aldus Bracke, “Paars is opgezegd door SP.A door in kartel te gaan met Groen.” Ondanks dat goede werk, sluit Bracke nu al uit dat hij in een coalitie stapt met de rode component van Paars. “Een kenmerk van de burgemeester en de socialisten is dat ze vooral goed kunnen communiceren. Ik heb niets tegen de burgemeester persoonlijk, maar onze programma’s liggen te ver uit elkaar. Uw coalitie, meneer de burgemeester, gaat teveel de kant op van de kansengroepen, en te weinig van de gewone mensen.” Termont antwoorde dat het bestuur van een grote stad als Gent “meer is dan clichés en holle slogans.”

De Clercq: ‘Open VLD is garantie op verderzetten beleid’

Schepen Mathias De Clercq (Open VLD) roemde Gent “die zoals de oppositie zegt, is gaan bruisen.” Hij ziet Gent nu op een keerpunt staan, op vlak van begroting en migratie. “Die uitdaging moeten we nu aangaan. Dat hebben wij gedaan, als blauwe partner. Het is verrassend dat rood nu met groen samengaat.” Hij noemde de uitspraak van schepen van Financiën en Haven Stad Gent Christophe Peeters (Open VLD) , dat de socialisten hen een mes in de rug staken, beeldspraak. “Maar wij zijn nu wel de garantie op het verderzetten van het beleid waar de Gentenaars fier op zijn. Omdat SP.A nu met Groen in zee gaat.”

Bracke gaf de kritiek dat het Gentse bestuursapparaat het grootste is van Vlaanderen en pleit voor een slanker bestuur. “De kwaliteit moet op peil gehouden worden”, reageerde Termont. “Bij de politie en in de kinderopvang moeten mensen bijkomen. In een stad als Gent zijn de dienstverleningen een pak zwaarder dan in andere. De vergelijking is niet correct.”

Gestolen ideeën

Moderator Ivan De Vadder vroeg Termont of hij een coalitie met N-VA zag zitten. “Ik heb mij nog nooit uitgesproken over N-VA, ik heb er ook nog geen programma van gezien. Ik weet totaal niet waar ze voor staan. Meneer Bracke heeft steeds geprobeerd individuele punten te scoren met oneliners. Ik ben benieuwd naar hun visie voor Gent? Is die samenhangend? Of, zoals meneer Bracke zegt, zijn ze allerlei ideeën gaan stelen die ze dan in een dikke brochure neergeschreven hebben? Als dat het geval is en als ik moet ingaan op wat hij zegt in debatten: dan zeg ik neen.”

Onnozelaarke

Ook voor Open VLD had Termont een duidelijke boodschap: “Ik heb steeds gezegd dat ik met Open VLD wil besturen. Maar als het kartel met Groen zo moeilijk ligt en er gesproken wordt van messen in de rug: ik ga niet het onnozelaarke blijven uithangen en mijn liefde verklaren aan Open VLD, hé Mathias.”

Bracke noemde zijn a priori tegen SP.A “duidelijk” en niet ingegeven door “ideologische rigiditeit”. “Als ik zie wat uw partijgenoot in Antwerpen, Patrick Janssens, doet, dan was ik nooit tot die conclusie gekomen.”

“Maar waarom bent u niet naar Antwerpen verhuisd”, vroeg Termont. “Als ik u hoor, bent u altijd bezig over Antwerpen. Eigenlijk was u beter bij Janssens gaan wonen.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content