Daniel Termont wordt opnieuw burgemeester van Gent. In een interview met de Nederlandse VPRO-radio wijt hij zijn overwinning in Gent aan de keuze voor een progressieve lijst: SP.A/Groen. "Ons programma week af van de andere partijen die in Gent opkwamen. Ons programma was vernieuwend. En bovendien ben ik ook bijzonder populair. Ik ben een volkse burgemeester en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik heb ook enorm veel voorkeursstemmen gehaald."

Op de vraag of de partij landelijk toch niet een tik gekregen heeft reageert Termont dubbel. "Ondanks verliezen blijven we toch nog aan zet in belangrijke steden als Leuven en Brugge. En toegegeven niet overal hebben de zittende burgemeesters het goed gedaan." Dat brengt de interviewers naadloos op Antwerpen die Termont uitleg vragen over de opmars van Bart De Wever en de N-VA.

Wat schrikt Termont af in Bart De Wever? De Gentenaar reageert formeel: "In de stijl en taal van Bart De Wever en de N-VA vind ik veel trekjes terug van extreemrechts. Ik kreeg echt koude rillingen bij de overwinningsspeech van Bart De Wever. Die deed mij heel erg terugdenken aan de harde taal van het Vlaams Belang." Termont ontwaart die taal niet enkel bij Bart De Wever. Ook in zijn eigen stad schuwt Siegfried Bracke de harde taal niet.

Volgens Termont is het Antwerpse burgemeesterschap van De Wever ook maar een opstap naar 2014 wanneer er federale verkiezingen worden georganiseerd. "Hij wil dan premier worden en werk maken van een confederale staat." Over hoe De Wever die confederatie ziet, doet Termont geen uitspraak. "Dat moet u aan hem vragen." Waar Termont wel voor vreest met een Bart De Wever aan het roer is een samenleving puur en zuiver voor de welgestelden waarbij elke vorm van solidariteit zal ontbreken. 'Wij, wij, wij, ons, ons ons, het taaltje van de jaren '30."

Of Bart De Wever zijn burgemeesterschap tot een goed einde zal brengen? "Ikzelf ben enkel burgemeester van Gent. De Wever wil het burgemeesterschap combineren met heel wat andere mandaten waaronder die van partijvoorzitter en gemeenschapssenator. Ik weet niet hoe hij dit allemaal zal doen." (INM)
Bron: VPRO-radio

Daniel Termont wordt opnieuw burgemeester van Gent. In een interview met de Nederlandse VPRO-radio wijt hij zijn overwinning in Gent aan de keuze voor een progressieve lijst: SP.A/Groen. "Ons programma week af van de andere partijen die in Gent opkwamen. Ons programma was vernieuwend. En bovendien ben ik ook bijzonder populair. Ik ben een volkse burgemeester en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik heb ook enorm veel voorkeursstemmen gehaald." Op de vraag of de partij landelijk toch niet een tik gekregen heeft reageert Termont dubbel. "Ondanks verliezen blijven we toch nog aan zet in belangrijke steden als Leuven en Brugge. En toegegeven niet overal hebben de zittende burgemeesters het goed gedaan." Dat brengt de interviewers naadloos op Antwerpen die Termont uitleg vragen over de opmars van Bart De Wever en de N-VA. Wat schrikt Termont af in Bart De Wever? De Gentenaar reageert formeel: "In de stijl en taal van Bart De Wever en de N-VA vind ik veel trekjes terug van extreemrechts. Ik kreeg echt koude rillingen bij de overwinningsspeech van Bart De Wever. Die deed mij heel erg terugdenken aan de harde taal van het Vlaams Belang." Termont ontwaart die taal niet enkel bij Bart De Wever. Ook in zijn eigen stad schuwt Siegfried Bracke de harde taal niet. Volgens Termont is het Antwerpse burgemeesterschap van De Wever ook maar een opstap naar 2014 wanneer er federale verkiezingen worden georganiseerd. "Hij wil dan premier worden en werk maken van een confederale staat." Over hoe De Wever die confederatie ziet, doet Termont geen uitspraak. "Dat moet u aan hem vragen." Waar Termont wel voor vreest met een Bart De Wever aan het roer is een samenleving puur en zuiver voor de welgestelden waarbij elke vorm van solidariteit zal ontbreken. 'Wij, wij, wij, ons, ons ons, het taaltje van de jaren '30." Of Bart De Wever zijn burgemeesterschap tot een goed einde zal brengen? "Ikzelf ben enkel burgemeester van Gent. De Wever wil het burgemeesterschap combineren met heel wat andere mandaten waaronder die van partijvoorzitter en gemeenschapssenator. Ik weet niet hoe hij dit allemaal zal doen." (INM) Bron: VPRO-radio