De kabelmaatschappij wil zwaar snoeien in de auteursrechten die ze de streekzenders betaalt.
Telenet betaalt de regionale zenders momenteel 1,59 euro auteursrechten per abonnee, maar zou naar 0,18 euro willen gaan. Dat maakte de Mechelse kabelmaatschappij onlangs bekend tijdens een besloten vergadersessie met de regionale zenders. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond, maar de houding van Telenet zorgt nu al voor grote ongerustheid op de redacties van de regionale zenders. 'Begrijpelijk, want als Telenet doorzet, heeft dat voor elke regionale omroep verstrekkende gevolgen', zegt Bertram De Coninck, gedelegeerd bestuurder van de Oost-Vlaamse televisiezender AVS. 'Het is geen geheim dat het water sommige zenders aan de lippen komt, ook met de huidige financiering al. Als Telenet nu per omroep een gat van honderdduizenden euro's slaat, betekent dat voor veel stations de doodsteek.'

Pressiemiddelen hebben de regionale zenders amper. Het valt te vrezen dat ze slechts te aanvaarden hebben wat de kabeloperator hen voorlegt. De Coninck hoopt dat minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) Telenet nog op andere gedachten brengt: 'Telenet zal de overheid niet al te zeer tegen de haren in willen strijken. Of Telenet verplicht zal worden om ons in leven te houden, dat weet ik niet. Maar ons moedwillig ten onder laten gaan, dat zal men toch niet laten gebeuren?' Een ander voorstel dat in de wandelgangen circuleert maar wellicht wishful thinking is: Lieten zou de gederfde Telenetinkomsten kunnen bijpassen. Met welk budget dat zou moeten gebeuren, is dan nog de vraag. Het zou van de streekomroepen bovendien de facto staatszenders maken.

Het is niet vergezocht om de flinke opstelling van Telenet in verband te brengen met het feit dat de intercommunales enkele jaren geleden hun belang in het Mechelse kabelbedrijf van de hand deden. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Liberty Global Consortium verstevigde toen haar greep op de Vlaamse media-aanbieder. In 2003 verhoogde Telenet het abonnementsgeld met als argument dat die extra fondsen de regionale zenders zouden gaan ondersteunen - een argumentatie die nu uiteraard hol klinkt.

Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts laat weten dat het bedrijf 'de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen met de regionale zenders niet wenst te schenden' en onderstreept dat 'Telenet sinds de start van de digitale televisie zeer substantiële inspanningen heeft geleverd om regionale televisie te ondersteunen'.

Jef Van Baelen

De kabelmaatschappij wil zwaar snoeien in de auteursrechten die ze de streekzenders betaalt. Telenet betaalt de regionale zenders momenteel 1,59 euro auteursrechten per abonnee, maar zou naar 0,18 euro willen gaan. Dat maakte de Mechelse kabelmaatschappij onlangs bekend tijdens een besloten vergadersessie met de regionale zenders. De onderhandelingen zijn nog niet afgerond, maar de houding van Telenet zorgt nu al voor grote ongerustheid op de redacties van de regionale zenders. 'Begrijpelijk, want als Telenet doorzet, heeft dat voor elke regionale omroep verstrekkende gevolgen', zegt Bertram De Coninck, gedelegeerd bestuurder van de Oost-Vlaamse televisiezender AVS. 'Het is geen geheim dat het water sommige zenders aan de lippen komt, ook met de huidige financiering al. Als Telenet nu per omroep een gat van honderdduizenden euro's slaat, betekent dat voor veel stations de doodsteek.' Pressiemiddelen hebben de regionale zenders amper. Het valt te vrezen dat ze slechts te aanvaarden hebben wat de kabeloperator hen voorlegt. De Coninck hoopt dat minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) Telenet nog op andere gedachten brengt: 'Telenet zal de overheid niet al te zeer tegen de haren in willen strijken. Of Telenet verplicht zal worden om ons in leven te houden, dat weet ik niet. Maar ons moedwillig ten onder laten gaan, dat zal men toch niet laten gebeuren?' Een ander voorstel dat in de wandelgangen circuleert maar wellicht wishful thinking is: Lieten zou de gederfde Telenetinkomsten kunnen bijpassen. Met welk budget dat zou moeten gebeuren, is dan nog de vraag. Het zou van de streekomroepen bovendien de facto staatszenders maken. Het is niet vergezocht om de flinke opstelling van Telenet in verband te brengen met het feit dat de intercommunales enkele jaren geleden hun belang in het Mechelse kabelbedrijf van de hand deden. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Liberty Global Consortium verstevigde toen haar greep op de Vlaamse media-aanbieder. In 2003 verhoogde Telenet het abonnementsgeld met als argument dat die extra fondsen de regionale zenders zouden gaan ondersteunen - een argumentatie die nu uiteraard hol klinkt. Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts laat weten dat het bedrijf 'de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen met de regionale zenders niet wenst te schenden' en onderstreept dat 'Telenet sinds de start van de digitale televisie zeer substantiële inspanningen heeft geleverd om regionale televisie te ondersteunen'. Jef Van Baelen