Tekort sociale zekerheid drie keer groter dan gedacht

24/02/17 om 05:22 - Bijgewerkt om 05:22

Bron: Belga

Het tekort in de sociale zekerheid groeit dit jaar tot 794 miljoen, blijkt uit een nieuw rapport waarover De Tijd vrijdag bericht. Eind vorig jaar werd nog verwacht dat het tekort in de sociale zekerheid dit jaar 261 miljoen euro zou bedragen.

Tekort sociale zekerheid drie keer groter dan gedacht

De tegenvallende cijfers van de sociale zekerheid zijn op het eerste gezicht slecht nieuws voor de regering-Michel © BELGA

De oorzaak moet vooral gezocht worden bij tegenvallende inkomsten uit btw en de roerende voorheffing. De roerende voorheffing zal volgens nieuwe ramingen 281 miljoen euro minder opbrengen en de inkomsten uit btw zullen zo'n 40 miljoen euro lager zijn. Daardoor krijgt de sociale zekerheid dit jaar 321 miljoen euro minder binnen.

Maar ook de uitgaven van de sociale zekerheid worden hoger ingeschat. Door de hogere inflatie zal de spilindex dit jaar drie maanden eerder worden overschreden. Daardoor zullen de lonen van de ambtenaren en de uitkeringen vroeger dan verwacht stijgen.

De tegenvallende cijfers van de sociale zekerheid zijn op het eerste gezicht slecht nieuws voor de regering-Michel, die in de tweede helft van volgende maand een begrotingscontrole plant. Maar er zijn nog andere elementen die een rol spelen bij het bepalen van de budgettaire inspanning.

Zo is de economische groei beter dan verwacht, waardoor er normaal gezien meer belastinginkomsten binnenkomen. Bovendien ziet het ernaar uit dat de regering op meer inkomsten uit dividenden van Belfius en BNP Paribas zal kunnen rekenen. Met de stijgende rente lijkt het er dan weer op dat de rentelasten dit jaar hoger zullen uitkomen.

Onze partners