Di Rupo onderging vorige woensdag een operatie aan de stembanden en mocht een weekje niet praten. "De operatie is goed verlopen", zei de PS-voorzitter met een nog wat zwakke stem.

De Europese Commissie beveelt ons land onder meer om het systeem van automatische loonindexering aan te passen. Di Rupo noemt de aanbevelingen van de Europese Commissie "een belangrijk rapport", maar voegt er meteen aan toe dat er ook aan de koopkracht van de werknemers gedacht moet worden. "Koopkracht is nodig, dat is niet alleen goed voor de werknemers, maar ook voor de economie", zei hij.

"Heel, heel moeilijk"
De begrotingsinspanning die nodig is, zal niet alleen moeten komen uit besparingen. "Het is geen kwestie van links of rechts, noord of zuid. Dat werk is enorm en heel, heel moeilijk. Een mix van maatregelen zal nodig zijn. Om 22 miljard euro te vinden, is het onmogelijk om alleen in de uitgaven te snoeien, net zoals het onmogelijk is om 22 miljard euro inkomsten te vinden".

Over de verdeling tussen inkomsten en uitgaven kon hij nog niets zeggen. "Dat is iets voor de resultaten. Nu is het nog te vroeg om te zeggen hoe we het tekort gaan aanpakken". De PS-voorzitter zal een voorstel met verschillende maatregelen uitwerken. Dat voorstel zal hij "binnen een redelijke termijn" aan de andere partijen overmaken.

De formateur zet de komende dagen zijn consultaties verder. Donderdag ziet hij Begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD). Vrijdag praat hij met CD&V-voorzitter Wouter Beke en MR-voorzitter Charles Michel. Zaterdag komt N-VA-voorzitter Bart De Wever langs.

Communautaire
Over het gros van de communautaire thema's blijft het voorlopig vrij stil. Di Rupo sluit niet uit dat hij de liberale partijvoorzitters Alexander De Croo en Charles Michel hierover nog eens apart zal spreken. De liberalen werden immers tussen de verkiezingen van een jaar geleden en februari van dit jaar uit de communautaire gesprekken geweerd. (Belga)

Di Rupo onderging vorige woensdag een operatie aan de stembanden en mocht een weekje niet praten. "De operatie is goed verlopen", zei de PS-voorzitter met een nog wat zwakke stem. De Europese Commissie beveelt ons land onder meer om het systeem van automatische loonindexering aan te passen. Di Rupo noemt de aanbevelingen van de Europese Commissie "een belangrijk rapport", maar voegt er meteen aan toe dat er ook aan de koopkracht van de werknemers gedacht moet worden. "Koopkracht is nodig, dat is niet alleen goed voor de werknemers, maar ook voor de economie", zei hij. "Heel, heel moeilijk" De begrotingsinspanning die nodig is, zal niet alleen moeten komen uit besparingen. "Het is geen kwestie van links of rechts, noord of zuid. Dat werk is enorm en heel, heel moeilijk. Een mix van maatregelen zal nodig zijn. Om 22 miljard euro te vinden, is het onmogelijk om alleen in de uitgaven te snoeien, net zoals het onmogelijk is om 22 miljard euro inkomsten te vinden". Over de verdeling tussen inkomsten en uitgaven kon hij nog niets zeggen. "Dat is iets voor de resultaten. Nu is het nog te vroeg om te zeggen hoe we het tekort gaan aanpakken". De PS-voorzitter zal een voorstel met verschillende maatregelen uitwerken. Dat voorstel zal hij "binnen een redelijke termijn" aan de andere partijen overmaken. De formateur zet de komende dagen zijn consultaties verder. Donderdag ziet hij Begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD). Vrijdag praat hij met CD&V-voorzitter Wouter Beke en MR-voorzitter Charles Michel. Zaterdag komt N-VA-voorzitter Bart De Wever langs.Communautaire Over het gros van de communautaire thema's blijft het voorlopig vrij stil. Di Rupo sluit niet uit dat hij de liberale partijvoorzitters Alexander De Croo en Charles Michel hierover nog eens apart zal spreken. De liberalen werden immers tussen de verkiezingen van een jaar geleden en februari van dit jaar uit de communautaire gesprekken geweerd. (Belga)