De cartoon van Zak, die op 7 oktober in De Morgen verscheen, toont een toeriste die aan de Griekse kust ligt te genieten, terwijl de bootjes met vluchtelingen massaal toestromen. Ze spreekt een kleine jongen toe met de woorden: "We zijn gisteren al naar de bootjes gaan kijken".

Fritz kaapte de tweede plaats weg met een cartoon waarin de link wordt gelegd tussen Molenbeek en de aanslagen in Parijs. Het gaat om een tekening die op 16 november in DS Avond gepubliceerd werd.

Fritz
© Fritz

De derde plaats was dan weer weggelegd voor Cost., met een op 3 april in Le Soir verschenen cartoon over de scheurtjescentrales.

Er waren in totaal dertig cartoonisten genomineerd, met 102 verschillende cartoon. "Van de zeven cartoons die op het eind nog een kans maakten, waren er vier van Zak. Het was dus wel duidelijk dat hij de prijs zou winnen", zegt jurylid Lieve Blancquaert. "Er zijn veel cartoons over de vluchtelingen verschenen, maar Zak is een van de weinige cartoonisten die het probleem zo sereen kan brengen, zonder over het randje gaan."

Fotografen

De jury voor de Press Cartoon Belgium bestond dit jaar louter uit fotografen. Volgens Blanquart is het best mogelijk dat die samenstelling tot een ander type laureaten heeft geleid. "Je merkt wel dat er gekozen is voor tekeningen die 'in balans' zijn", zo klinkt het. Ook het feit dat de drie winnende cartoons relatief eenvoudige tekeningen in het zwart-wit zijn, valt wellicht mee te verklaren door de achtergrond van de juryleden, luidt het nog.

Daarnaast werd donderdag ook de winnaar bekendgemaakt van Press Cartoon Europe (PCE), waarbij gekozen werd uit een selectie van 445 cartoons uit 33 landen. Een Europese jury riep de Spaanse tekenaar KAP (Jaume Capdevila) tot laureaat uit, met een cartoon die op 3 november in La Vanguardia was verschenen. Ook hij won overigens met een tekening over de vluchtelingencrisis.

KAP
© KAP

De Nederlander Tom Janssen (Trouw) pakte de tweede plaats met een cartoon over de Syrische crisis, KAP pakte ook nog eens de derde stek.

De prijsuitreiking vindt op zaterdag 9 juli plaats, bij de opening van het 55ste Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist. (Belga/TE)

De cartoon van Zak, die op 7 oktober in De Morgen verscheen, toont een toeriste die aan de Griekse kust ligt te genieten, terwijl de bootjes met vluchtelingen massaal toestromen. Ze spreekt een kleine jongen toe met de woorden: "We zijn gisteren al naar de bootjes gaan kijken". Fritz kaapte de tweede plaats weg met een cartoon waarin de link wordt gelegd tussen Molenbeek en de aanslagen in Parijs. Het gaat om een tekening die op 16 november in DS Avond gepubliceerd werd. De derde plaats was dan weer weggelegd voor Cost., met een op 3 april in Le Soir verschenen cartoon over de scheurtjescentrales.Er waren in totaal dertig cartoonisten genomineerd, met 102 verschillende cartoon. "Van de zeven cartoons die op het eind nog een kans maakten, waren er vier van Zak. Het was dus wel duidelijk dat hij de prijs zou winnen", zegt jurylid Lieve Blancquaert. "Er zijn veel cartoons over de vluchtelingen verschenen, maar Zak is een van de weinige cartoonisten die het probleem zo sereen kan brengen, zonder over het randje gaan." De jury voor de Press Cartoon Belgium bestond dit jaar louter uit fotografen. Volgens Blanquart is het best mogelijk dat die samenstelling tot een ander type laureaten heeft geleid. "Je merkt wel dat er gekozen is voor tekeningen die 'in balans' zijn", zo klinkt het. Ook het feit dat de drie winnende cartoons relatief eenvoudige tekeningen in het zwart-wit zijn, valt wellicht mee te verklaren door de achtergrond van de juryleden, luidt het nog. Daarnaast werd donderdag ook de winnaar bekendgemaakt van Press Cartoon Europe (PCE), waarbij gekozen werd uit een selectie van 445 cartoons uit 33 landen. Een Europese jury riep de Spaanse tekenaar KAP (Jaume Capdevila) tot laureaat uit, met een cartoon die op 3 november in La Vanguardia was verschenen. Ook hij won overigens met een tekening over de vluchtelingencrisis. De Nederlander Tom Janssen (Trouw) pakte de tweede plaats met een cartoon over de Syrische crisis, KAP pakte ook nog eens de derde stek. De prijsuitreiking vindt op zaterdag 9 juli plaats, bij de opening van het 55ste Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist. (Belga/TE)