Maar liefst negen van de tien landen die van België ontwikkelingshulp in de vorm van budgetsteun ontvangen, scoren bijzonder slecht op het vlak van corruptie. Dat stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) aan de kaak in Knack. Hij bepleit strengere controles en andere vormen van steun voor mensen in ontwikkelingslanden.

Zwaar corrupt

De Vriendt legde de lijst van landen die budgetsteun ontvangen naast de corruptierangschikking van Transparency International. Wat blijkt? Op 174 landen scoort enkel Rwanda relatief goed met een 50ste plaats. Burundi (165ste op 174) blijkt zwaar corrupt, net als de Democratische Republiek Congo (160ste). De andere partnerlanden van België zijn Oeganda, Vietnam, Mozambique, Niger, Mali, Bolivië en Tanzania.

"In zwaar corrupte landen", stelt De Vriendt voor, "geeft de regering haar middelen beter aan concrete projecten op het terrein via directe bilaterale ontwikkelingssamenwerking of multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties." Op die manier wordt de lokale bevolking niet het slachtoffer van haar corrupte regering, zegt hij.

Audit

De Vriendt is het niet eens met minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS), die hem in de Kamer zei dat budgetsteun er net voor zorgt dat corruptie aan het licht komt. De steun wordt namelijk in schijven uitbetaald, met vooraf telkens een audit door het lokale Rekenhof of een onafhankelijke instantie.

"Uit het antwoord van de minister blijkt dat opschorting van betaling wegens vermoedens van corruptie of misbruik niet vaak voorkomt. Gelet op de graad van corruptie in de betrokken landen, doet dat twijfels rijzen over het niveau van de controles", besluit De Vriendt.

Maar liefst negen van de tien landen die van België ontwikkelingshulp in de vorm van budgetsteun ontvangen, scoren bijzonder slecht op het vlak van corruptie. Dat stelt Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) aan de kaak in Knack. Hij bepleit strengere controles en andere vormen van steun voor mensen in ontwikkelingslanden. Zwaar corrupt De Vriendt legde de lijst van landen die budgetsteun ontvangen naast de corruptierangschikking van Transparency International. Wat blijkt? Op 174 landen scoort enkel Rwanda relatief goed met een 50ste plaats. Burundi (165ste op 174) blijkt zwaar corrupt, net als de Democratische Republiek Congo (160ste). De andere partnerlanden van België zijn Oeganda, Vietnam, Mozambique, Niger, Mali, Bolivië en Tanzania. "In zwaar corrupte landen", stelt De Vriendt voor, "geeft de regering haar middelen beter aan concrete projecten op het terrein via directe bilaterale ontwikkelingssamenwerking of multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties." Op die manier wordt de lokale bevolking niet het slachtoffer van haar corrupte regering, zegt hij. Audit De Vriendt is het niet eens met minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille (PS), die hem in de Kamer zei dat budgetsteun er net voor zorgt dat corruptie aan het licht komt. De steun wordt namelijk in schijven uitbetaald, met vooraf telkens een audit door het lokale Rekenhof of een onafhankelijke instantie. "Uit het antwoord van de minister blijkt dat opschorting van betaling wegens vermoedens van corruptie of misbruik niet vaak voorkomt. Gelet op de graad van corruptie in de betrokken landen, doet dat twijfels rijzen over het niveau van de controles", besluit De Vriendt.