Verschillende bronnen bevestigen aan de krant dat Jejoen Bontinck al meer dan een week in Nederland verblijft en dat zijn terugkeer naar België nakend is. Het is onduidelijk hoe de 18-jarige uit Syrië is weggeraakt en hoe het komt dat hij in Nederland vertoeft. De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was naar verluidt al een tijd op de hoogte van zijn aanwezigheid in Nederland.

In de val gelokt door Belkacem

Eenmaal terug in België zal Bontinck uitleg moeten verstrekken aan de onderzoeksrechter en de speurders van de federale politie. Volgens vader Bontinck is zijn zoon een slachtoffer en werd hij geradicaliseerd en in de val gelokt door Fouad Belkacem, de voorman van Sharia4Belgium. Die zou hem naar Syrië hebben gedreven.

Aanhouden of niet?

Uit verklaringen van andere teruggekeerde Syriëstrijders blijkt volgens De Standaard dat Jejoen zelf een actieve rol speelde in het ronselen van strijders in Antwerpen. Jejoen zal ook moeten uitleggen wat hij en zijn vrienden van Sharia4Belgium in Syrië hebben gedaan. Het zal aan de onderzoeksrechter zijn om te beslissen of hij aangehouden wordt of niet. (Belga/TV)

Verschillende bronnen bevestigen aan de krant dat Jejoen Bontinck al meer dan een week in Nederland verblijft en dat zijn terugkeer naar België nakend is. Het is onduidelijk hoe de 18-jarige uit Syrië is weggeraakt en hoe het komt dat hij in Nederland vertoeft. De Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was naar verluidt al een tijd op de hoogte van zijn aanwezigheid in Nederland. Eenmaal terug in België zal Bontinck uitleg moeten verstrekken aan de onderzoeksrechter en de speurders van de federale politie. Volgens vader Bontinck is zijn zoon een slachtoffer en werd hij geradicaliseerd en in de val gelokt door Fouad Belkacem, de voorman van Sharia4Belgium. Die zou hem naar Syrië hebben gedreven. Uit verklaringen van andere teruggekeerde Syriëstrijders blijkt volgens De Standaard dat Jejoen zelf een actieve rol speelde in het ronselen van strijders in Antwerpen. Jejoen zal ook moeten uitleggen wat hij en zijn vrienden van Sharia4Belgium in Syrië hebben gedaan. Het zal aan de onderzoeksrechter zijn om te beslissen of hij aangehouden wordt of niet. (Belga/TV)