Syriëstrijder Jejoen aangehouden op verdenking van terrorisme

Jejoen Bontinck © /

Syriëstrijder Jejoen Bontinck is door de onderzoeksrechter in Antwerpen in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en aangehouden.

De 18-jarige Bontinck verschijnt dinsdag voor de raadkamer, die dan zal moeten beslissen of hij in de cel blijft. Het federaal parket geeft geen verdere commentaar over de aanhouding of het gerechtelijk onderzoek.

Syriëstrijder Jejoen Bontinck, die korte tijd geleden terugkeerde uit Syrië is vrijdagavond opgepakt bij zijn moeder thuis, waar hij op bezoek was met zijn vader, Dimitri Bontinck. De jongeman is een groot deel van de nacht verhoord door de politie. De onderzoeksrechter besliste hem aan te houden op verdenking van terrorisme.

Sharia4Belgium

Het vermoeden bestaat dat Jejoen naar Syrië trok op aangeven van Fouad Belkacem, de leider van Sharia4Belgium. Vader Bontinck heeft dat herhaaldelijk gezegd en ook het federaal parket, dat een gerechtelijk onderzoek voert naar Sharia4Belgium, heeft vermoedens in die richting. De speurders hebben ook redenen om aan te nemen dat Jejoen zou deelgenomen hebben aan gevechten.

In het onderzoek naar Sharia4Belgium zitten op dit moment vijf mensen in de cel. Het gaat om Fouad Belkacem en vier andere leden die naar Syrië waren getrokken om er te vechten in de burgeroorlog.

‘Veel machtsvertoon’

Volgens zijn vader ging de politie tijdens de arrestatie hardhandig te werk. “Ze zijn met veel machtsvertoon binnengevallen, met een twintigtal agenten.” Maar dat wordt door de politie ontkent.

“We waren van plan om zelf naar de autoriteiten te gaan, maar Jejoen wilde eerst de banden met zijn familie aanhalen. Blijkbaar is zelfs dat hem niet gegund”, zegt de vader.

‘Plicht om te helpen’

Eerder op de dag werd de Syriëstrijder in Nederland herenigd met zijn vader. De krant Het Laatste Nieuws was aanwezig bij de reünie.

“Als moslim vond ik het mijn plicht om de broeders in Syrië te gaan helpen. Mijn lidmaatschap bij Sharia4Belgium heeft daar geen rol in gespeeld. Wie de gruwel van president Bashar ziet, kan niet onverschillig blijven”, verklaarde Jejoen zijn motieven in een voorpublicatie van het interview.

‘Ik heb geen Belg ontmoet’

Jejoen geeft aan in Syrië maandenlang als chauffeur in een ziekenhuis te hebben gewerkt, “of wat voor een ziekenhuis moest doorgaan. De dokters waren er nog slechter opgeleid dan een beginnend student geneeskunde bij ons.”

Hij ontkent de strijder te zijn die op een You Tube-filmpje in het Antwerps dialect te horen was. “Dat is onmogelijk. Ik heb in acht maanden Syrië geen Belg ontmoet”, wordt Jejoen geciteerd.

‘Nooit gevochten’

Ook zijn vader ontkent nu dat Jejoen in Syrië een strijder was. “Dat heb ik hem meerdere keren gevraagd en ik geloof hem. De radicale organisaties in Syrië zouden hem anders niet laten gaan naar België”, zei hij in het Nederlandse televisieprogrammma Pauw & Witteman. Volgens Bontinck heeft zijn zoon in Syrië vrijwilligerswerk gedaan uit “sociaal rechtvaardigheidsgevoel” en heeft hij zes weken gevangen gezeten.

De berichten dat zijn zoon andere Vlamingen heeft geronseld om ook naar Syrië af te reizen, zijn “volledig uit de lucht gegrepen”. Dimitri Bontinck zegt wel zeker te weten dat andere Belgen wel in Syrië zijn om te vechten.

Radicale moslim

Volgens vader Bontinck hoeft niemand in België zich zorgen te maken dat zijn zoon geradicaliseerd is teruggekeerd. “Hij zou een tikkende tijdbom zijn en dit en dat, daar is niks van waar. Er is een leuke, toffe jongen teruggekeerd waar niemand bang voor hoeft te zijn.”

Jejoen zegt wel dat hij in Antwerpen blijft leven volgens de heilige traditie van de profeet. “Naar westerse normen ben ik dan een radicale moslim. Dat moet dan maar”, aldus de 18-jarige die op 22 februari van dit jaar vertrok naar Syrië. Dimitri Bontinck ondernam twee reizen naar Syrië om zijn zoon terug te halen, maar zonder succes. (Belga/AVE/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content