De Vlaamse Syriëstrijder Brian De Mulder zou vrijdag naar verluidt om het leven zijn gekomen in Syrië. "Zijn zus heeft een sms ontvangen van Brians echtgenote waarin staat dat hij gesneuveld is", zegt advocaat Jos Vander Velpen, die in contact staat met de familie. Buitenlandse Zaken kan de informatie niet bevestigen.

De jonge twintiger, die lid was van Sharia4Belgium, vertrok in januari 2013 naar Syrië, waar hij zich aansloot bij de terroristische groep Maglis Shura Al-Mujahidin.

De zus van Brian De Mulder toont een foto van haar broer tijdens het Sharia4Belgium-proces., Belga
De zus van Brian De Mulder toont een foto van haar broer tijdens het Sharia4Belgium-proces. © Belga

De Mulder hield na zijn vertrek nog sporadisch contact met zijn familie in België. Zijn zus ontving afgelopen weekend een sms van zijn echtgenote in Syrië waarin ze schreef dat Brian als martelaar gesneuveld was.

"De familie heeft geprobeerd om contact te krijgen met zijn vrouw, maar dat is nog niet gelukt. Meer details over zijn overlijden zijn er dus niet", zegt Vander Velpen.

Ook Buitenlandse Zaken is niet op de hoogte. "Wij hebben geen ambassade of diplomatiek netwerk in Syrië. Het is dus heel moeilijk om bevestiging te krijgen", zegt Michaël Mareel van Buitenlandse Zaken maandagavond.

Jihadspecialist Pieter Van Ostaeyen heeft nog nergens overlijdensberichten zien passeren vanuit Syrië en er zijn ook nog geen identificeerbare foto's van zijn lichaam verspreid.

"Het enige dat we nu weten is wat zijn vrouw aan de familie heeft gemeld. De Mulder zou blijkbaar drie weken geleden gewond zijn geraakt bij een bombardement. Hij zou dan vrijdag gestorven zijn en zondag begraven. Maar dat is dus allemaal onder voorbehoud."

Hij vindt het wel vreemd dat De Mulder, die een moslim was, niet op de dag van zijn overlijden begraven werd. "Maar misschien had dat te maken met bepaalde omstandigheden", aldus Van Ostaeyen. (Belga/SD)

De Vlaamse Syriëstrijder Brian De Mulder zou vrijdag naar verluidt om het leven zijn gekomen in Syrië. "Zijn zus heeft een sms ontvangen van Brians echtgenote waarin staat dat hij gesneuveld is", zegt advocaat Jos Vander Velpen, die in contact staat met de familie. Buitenlandse Zaken kan de informatie niet bevestigen. De jonge twintiger, die lid was van Sharia4Belgium, vertrok in januari 2013 naar Syrië, waar hij zich aansloot bij de terroristische groep Maglis Shura Al-Mujahidin. De Mulder hield na zijn vertrek nog sporadisch contact met zijn familie in België. Zijn zus ontving afgelopen weekend een sms van zijn echtgenote in Syrië waarin ze schreef dat Brian als martelaar gesneuveld was. "De familie heeft geprobeerd om contact te krijgen met zijn vrouw, maar dat is nog niet gelukt. Meer details over zijn overlijden zijn er dus niet", zegt Vander Velpen. Ook Buitenlandse Zaken is niet op de hoogte. "Wij hebben geen ambassade of diplomatiek netwerk in Syrië. Het is dus heel moeilijk om bevestiging te krijgen", zegt Michaël Mareel van Buitenlandse Zaken maandagavond. Jihadspecialist Pieter Van Ostaeyen heeft nog nergens overlijdensberichten zien passeren vanuit Syrië en er zijn ook nog geen identificeerbare foto's van zijn lichaam verspreid. "Het enige dat we nu weten is wat zijn vrouw aan de familie heeft gemeld. De Mulder zou blijkbaar drie weken geleden gewond zijn geraakt bij een bombardement. Hij zou dan vrijdag gestorven zijn en zondag begraven. Maar dat is dus allemaal onder voorbehoud." Hij vindt het wel vreemd dat De Mulder, die een moslim was, niet op de dag van zijn overlijden begraven werd. "Maar misschien had dat te maken met bepaalde omstandigheden", aldus Van Ostaeyen. (Belga/SD)