Syriër die in ons land asiel kreeg, ontmaskerd als oorlogsmisdadiger en lid van IS

Syrië
Een lid van Islamitische Staat in Syrië

Een Syriër van 38 die in 2015 samen met honderdduizenden landgenoten zijn land ontvluchtte en in België politiek asiel aanvroeg, zit sinds vorige week in de cel. Het federaal parket wil hem vervolgen voor het plegen van oorlogsmisdaden en deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Het is de eerste keer in ons land dat een asielzoeker vervolgd wordt voor oorlogsmisdaden gepleegd in Syrië, melden Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS maandag.

De gevluchte Syriër vroeg politiek asiel aan in ons land en kreeg ook het statuut van vluchteling. Sindsdien leefde hij met zijn gezin een ongestoord leven in Willebroek. Tot de politie hem vorige dinsdag arresteerde. Afgelopen vrijdag verscheen hij voor de raadkamer in Mechelen, die zijn aanhouding verlengde.

Het federaal parket wil hem vervolgen voor oorlogsmisdaden en deelname aan de activiteiten van  terreurgroep Islamitische Staat (IS), zegt federaal magistraat Eric Van Der Sypt. ‘Het gaat om een man van 38 van Syrische origine. Hij is opgepakt en aangehouden op verdenking van het plegen van oorlogsmisdaden en deelname aan activiteiten van de terroristische organisatie IS. Voor zover we weten heeft de man in België geen strafbare feiten gepleegd. Hij wordt verdacht van feiten die zich in Syrië hebben afgespeeld’, aldus Van Der Sypt.

Naar verluidt werkte de man voor een fosforbedrijf in de buurt van de Syrische stad Palmyra. Bij de verovering van het mijndorp Al Sawwanah, ten zuiden van Palmyra, werden een aantal dorpsbewoners geëxecuteerd die weigerden om trouw te zweren aan IS. Of de man daadwerkelijk mensen heeft gedood staat niet vast, wel dat hij erbij aanwezig was en mogelijk hielp.

De Moor vraagt nieuw onderzoek status opgepakte Syriër

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) vraagt dat het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) de vluchtelingenstatus herbekijkt van een Syrische man die is aangehouden op verdenking van oorlogsmisdaden in Syrië. Indien blijkt dat hij zich effectief schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden, kan het CGVS zijn status intrekken.

“De asielprocedure dient om mensen te beschermen die gevaar lopen voor oorlog of vervolging, niet voor wie zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden”, reageert staatssecretaris de Moor. “Ik heb het Commissariaat-generaal gevraagd om de vluchtelingenstatus van deze persoon opnieuw te onderzoeken. Wanneer effectief blijkt dat hij oorlogsmisdaden heeft gepleegd, kan het Commissariaat-generaal de vluchtelingenstatus intrekken.”

De CD&V-politica wijst erop dat het CGVS steeds een grondig individueel onderzoek voert bij het toekennen van de asielstatus. Bovendien wordt voor iedereen die in België internationale bescherming vraagt, een veiligheidscheck gedaan. Indien er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat een asielzoeker zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid of aan oorlogsmisdaden, kan het CGVS hem uitsluiten van een beschermingsstatus. Dat kan ook nadien wanneer er na het toekennen van de beschermingsstatus bewijzen voor dergelijke feiten opduiken, aldus de staatssecretaris.

Partner Content