Sven Pichal: ‘De straat is van iedereen’

Ze mogen trouwen en samen een kind opvoeden, maar dat betekent nog niet dat ze ook worden aanvaard. ‘Subtiele homofobie is een even groot probleem als allochtonen die op straat homo’s naroepen’, zegt VRT-reporter Sven Pichal.

‘Eigenlijk had ik geen zin om weer Sven De Homo te zijn’, zegt hij. Maar toch liet Sven Pichal, die onlangs Radio 1 inruilde voor de televisienieuwsdienst van de VRT, zich overhalen om mee te werken aan een undercoverreportage voor het één-programma Volt. Hand in hand met een man flaneerde hij door de straten van Brussel en Antwerpen. En het was meteen prijs: constant werd het gelegenheidskoppel nageroepen, bedreigd en uitgescholden. Net zoals zoveel andere holebi’s die het wagen om op straat te laten zien wie ze zijn.

Klopt het dat de beledigingen en bedreigingen op straat maar het topje van de ijsberg zijn?

Pichal: Natuurlijk. Neem nu de homograppen waar je de hele tijd mee wordt geconfronteerd. Als je daar iets van durft te zeggen, ben je meteen lichtgeraakt of pietluttig. Zo moet er onlangs nog een uitzending van De slimste mens zijn geweest waarin een vraag over homo’s werd gesteld gevolgd door een hele reeks homomoppen. Iedereen lachen natuurlijk. Zelf heb ik ook nog meegemaakt dat een radiopresentator die me interviewde na het gesprek een grap maakte over het bord in zijn broek. Ik kan dat soort dingen ondertussen wel relativeren maar dat geldt niet voor jongeren die nog aan het zoeken zijn.

Hoe komt het dat de meeste mensen weinig aanstoot nemen aan dat soort praat?

Pichal: Vorig weekend schreef professor Marc Hooghe in een vrije tribune dat je in België beter een kat kunt zijn dan een homo. Als er in Antwerpen een katje door het stadhuis vliegt, wordt daar veel zwaarder aan getild dan als er een homo wordt aangevallen. Zelf zou ik het nooit zo scherp stellen, maar hij heeft natuurlijk wel een punt.

Ja, als er iets ergs gebeurt met een homo, dan is iedereen even aangedaan en worden er allerlei beloftes gemaakt. Ik hoop dan ook dat onze undercoverreportage lang genoeg zal nazinderen om voor een stroomversnelling te zorgen. Vaak hebben politici zo’n schok nodig om in actie te schieten. Dat is een beetje zoals er op een gevaarlijke weg eerst genoeg kinderen door een vrachtwagen moeten worden gegrepen voor er een goed fietspad wordt aangelegd.

Wat vindt u van het voorstel om allochtone verenigingen alleen te subsidiëren als ze racisme en homofobie aanpakken?

Pichal: Een zeer goed idee. We hebben dat zelfs aan het Antwerpse stadsbestuur voorgesteld, maar erg enthousiast was de reactie niet. In ons contract met de stad staat nochtans dat Het Roze Huis moet werken rond interculturalisering, en dat proberen we ook echt te doen. Maar in de contracten die de stad met etnisch-culturele organisaties afsluit, staat dan weer niet dat zij aan een homovriendelijk klimaat moeten werken. Omdat dat zogenaamd te gevoelig zou liggen. Dat vind ik echt een gemiste kans.

Ondertussen hebben we verkiezingen gehad en wordt er een nieuw stadsbestuur gevormd. Ik hoop echt dat het nieuwe college niet alleen zal terugvallen op een zwaardere bestraffing en meer politie op straat. Het is van het grootste belang dat er ook van onderuit wordt gewerkt zodat de sfeer in de stad kan verbeteren. Zodat iedereen – homo of hetero, man of vrouw, allochtoon of autochtoon – zich op straat veilig kan voelen. Want de straat is echt wel van iedereen, en de stad ook. (AP)

Het volledige interview met Sven Pichal vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content