Sven Mary mogelijk opnieuw advocaat van Salah Abdeslam

Advocaat Sven Mary © Belga Image

Sven mary zou volgens VRT en RTBF voor de tweede keer de verdediging van Salah Abdeslam opnemen.

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft nu toch een advocaat in de arm genomen die hem zal verdedigen op het proces van de schietpartij in Vorst. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Volgens VRT en RTBF wordt het Sven Mary, die al eerder een tijdje advocaat was van Abdeslam. Dat nieuws wordt in gerechtelijke kringen ook bevestigd, al wil de strafpleiter zelf voorlopig niet reageren.

Het proces, dat normaal maandag van start zou gaan, wordt daardoor dus naar alle waarschijnlijkheid uitgesteld. De advocaat van Abdeslam wil de kans krijgen om het dossier grondig te bestuderen en heeft gevraagd om het proces uit te stellen naar januari. Wellicht zal de voorzitter van de rechtbank hem dat ook toestaan. Het proces over de schietpartij in de Driesstraat zal overigens de eerste keer zijn dat personen die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, in het openbaar voor een rechter zullen verschijnen.

Vingerafdrukken leidden speurders naar Salah Abdeslam

De schietpartij in de Driesstraat in Vorst vond op 15 maart 2016 plaats, op een moment dat Franse en Belgische speurders al een viertal maanden koortsachtig op zoek waren naar terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs en heelhuids uit de Franse hoofdstad waren gevlucht, alsook naar mensen die een ondersteunende rol hadden gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen. De meest bekende daarvan was ongetwijfeld Salah Abdeslam, die zich ter elfder ure niet had opgeblazen in Parijs en ondanks een controle door de Franse politie tot in Brussel was geraakt.

De speurders hadden al een hele reeks verdachten opgepakt en schuilplaatsen blootgelegd toen leden van het gemeenschappelijk onderzoeksteam (JIT), het Frans-Belgische team dat de aanslagen onderzocht, op 15 maart een huiszoeking wilden uitvoeren in de Driesstraat. De zes agenten, die hadden verwacht niemand aan te treffen in het appartement, werden onmiddellijk onder vuur genomen. Drie van hen raakten daarbij gewond.

De woning werd daarop urenlang belegerd door de speciale eenheden van de federale politie. Een scherpschutter van de politie slaagde erin een van de terroristen neer te schieten. Die werd later geïdentificeerd als de Algerijnse terreurverdachte Mohamed Belkaid (36), ook gekend onder de schuilnaam Samir Bouzid.

Al gauw bleek echter dat Belkaid zich verschanst had in de woning en de politie bezig had gehouden terwijl twee andere aanwezigen in het appartement konden ontsnappen. Op basis van vingerafdrukken in de flat achterhaalde de politie dat een van hen Salah Abdeslam was.

Drie dagen later werd Abdeslam, die al sinds de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs gezocht werd, opgepakt in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Daar kon de politie ook de tweede man die uit het appartement ontsnapt was, arresteren. Dat bleek Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri en Monir Ahmed Alaaj.

Vier dagen na hun arrestatie, op 22 maart 2016, sloegen een aantal overblijvende leden van de terreurcel toe op de luchthaven Brussels Airport en in het metrostation Maalbeek.

Partner Content