Sudanaffaire: Liga voor de Mensenrechten wil audit naar werking CGVS en DVZ

© BelgaImage

De Liga voor Mensenrechten en la Ligue des Droits de l’Homme eisen een onafhankelijk onderzoek, nadat Apache schreef dat het verslag van het Commissariaat voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) over de gerepatrieerde Sudanese vluchtelingen gebreken vertoont.

Maandag publiceerde Apache zijn Sudan-files, een journalistiek onderzoek naar het CGVS-rapport over de gerepatrieerde Sudanese vluchtelingen.

Volgens de Liga bevestigen deze de vrees dat het rapport onvolledig en partijdig is. ‘De Belgische regering heeft ervoor gekozen het ‘onderzoek’ toe te vertrouwen aan een ‘onderzoeksorgaan’ dat niet blijkt te beantwoorden aan de vereiste voorwaarden inzake onafhankelijkheid en objectiviteit om zo’n onderzoek in te stellen.’ De Liga stelt dat ‘geloofwaardige elementen’ uit het rapport werden verwijderd, en kleine onnauwkeurigheden werden gebruikt om geloofwaardige getuigenissen weg te wuiven.

De vzw eist een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek, en een audit bij het CGVS en de Dienst Vreemdelingenzaken. Die audit moet nagaan in welke mate de principes van het Verdrag tegen folteringen en van artikel 3 van het EVRM voldoende worden gerespecteerd. Eventueel moeten ook heldere procedures vastgelegd worden om dat respect te doen naleven.

Partner Content