‘Subliem idee van de N-VA om mij als onafhankelijke naar voren te schuiven’ (Jan Briers)

© Tom Verbruggen

De Oost-Vlaamse provinciegouverneur Jan Briers laat zich een maand na de giframp in Wetteren niet als ongeschikt wegzetten. Dat hij nog altijd als N-VA’er wordt bestempeld, blijft hem verwonderen.

Jan Briers: Ik ben als onafhankelijke naar voren geschoven, en dat blijf ik een subliem idee vinden van de N-VA. De partij heeft me wel gezegd: ‘Weet dat iedereen zal proberen u onze stempel mee te geven.’ De pers blijft inderdaad enorm haar best doen. Terwijl ik – mag ik het nog even zeggen – totaal onafhankelijk ben. Waarschijnlijk ben ik de enige in Vlaanderen van wie iedereen weet dat hij geen N-VA’er is.

U bent als onafhankelijke, niet bekend met ‘de politiek’, wel in een politieke storm terechtgekomen. Briers: Niet bekend met de politiek? Ik had er vanuit het Festival dagelijks mee te maken. Behalve Bart De Wever kende ik ook een paar N-VA-mensen. Ik had een breed netwerk, daarin zaten ook veel ondernemers en topambtenaren. Toen ik in Wetteren zat, belde ik rechtstreeks met (NMBS-baas) Descheemaecker. ‘Wat ga je ermee doen, Marc?’ zei ik. Ik had die rechtstreekse lijn al lang.

Maar Bart De Wever kende u dus niet.

Briers: Met Bart De Wever heb ik ook nu geen contact. Eén keer heb ik hem ontmoet, toen dat gouverneurschap werd besproken. Het gebeurde nogal afstandelijk, in een vergadering met andere N-VA-mensen die beslissingen nemen.

Het partijbestuur. Briers: Voilà. Na het tête-à-tête vragenuurtje bij Ben Weyts was er die vergadering met De Wever.

Waar men u vroeg of u confederalist was? Briers: (schudt van nee) Ik heb wel gezegd: ‘Eén ding moeten jullie weten. Ik ben een enorme Brusselfan. Ik zal dus op alle mogelijke manieren verdedigen dat Vlaanderen z’n band met Brussel behoudt.’

En wat was de reactie?

Briers: Ik kreeg het gevoel dat de N-VA dat ook wel wou. (pauzeert) Echt waar, ik heb tot hiertoe nooit het gevoel gehad dat die partij mij wou ‘gebruiken’, als boegbeeld of zo. Op geen enkele manier probeert men invloed te laten gelden. Ik voel me soms zelfs een beetje ondankbaar. Ze hebben me tenslotte deze prachtjob bezorgd. Ik stel wel vast dat de N-VA-kiezer een soort band met mij voelt. ‘Fantastisch, we hebben nu ook een gouverneur’, zeggen ze. Dat stoort me niet. De gouverneur is aanspreekpunt voor iedereen, hij moet elk lid van de bevolking helpen en verdedigen binnen de politieke structuren.

U noemt zich een goede Vlaming.

Briers: Ik ben trots op de regio waar ik woon en werk. Ik ben een Oost-Vlaming, u zult aan mijn ambtswoning de Oost-Vlaamse vlag in alle glorie zien wapperen, zelfs de bloemen buiten hebben de Oost-Vlaamse kleuren. Aangezien het ook de kleuren van Italië zijn, valt dat dubbel mee. Binnen heb ik de cava en de champagne wel vervangen door streekbieren. (lacht)

Ik ben me zeer bewust van het feit dat ik vanuit mijn job moet wegblijven van de politiek. Ik zal nooit politieke uitspraken doen, maar ik heb een eigen mening én mijn roots. Ik kom uit een rood nest. Als Bert Anciaux mij een groot sociaaldemocraat noemt, zal ik dat niet tegenspreken.

Voor wie stemt u in 2014?

Briers: Dat weet ik nog niet. Ik heb in het verleden heel divers gestemd, voor Vlaanderen op een partij, voor de provincie op een andere, federaal op nog een andere. Ik kies voor mensen. Zij zijn het die zaken verwezenlijken. Partijen zijn structuren. (MLI)

Het volledige interview met Jan Briers vindt u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content