Uit een simulatie van het Mars One-project door een team van studenten van het Massachusetts Institute of Technology blijkt dat de Marsverkenners binnen de 68 dagen na de landing zouden beginnen te sterven.

Hoewel er geen mogelijkheid is om terug te keren, stelden zo'n 200.000 mensen zich vorig jaar kandidaat om in 2024 als eerste naar Mars te reizen en er een kolonie te stichten. De missie zal gefinancierd worden door een wereldwijde realityshow rond het project. Het plan werd eerder al afgedaan als onrealistisch en ook deze nieuwe studie toont dit aan.

Door een gebrek aan voedsel zouden de kolonisten uiteindelijk sterven van de honger, maar ook de lage luchtdruk, kans op ontploffingen en een gebrek aan reserveonderdelen om de kolonie in stand te houden, vormen mogelijk fatale risico's voor de Marsmissie.

Explosieve omgeving

Een van de doelstellingen van Mars One is om in afgesloten modules gewassen te verbouwen, maar volgens de studenten zou daarmee een gevaarlijke hoeveelheid zuurstof vrijkomen en daarmee ook een explosieve omgeving gecreëerd worden. De zuurstof moet daarom verwijderd worden terwijl het voor de luchtdruk noodzakelijke stikstofniveau gelijk zou moeten blijven. Maar de technologie om dat op een andere planeet te doen, is nog niet uitgevonden.

Daarenboven zou de luchtvochtigheid rond de 100 procent bedragen. Dat is weliswaar niet fataal, maar het is zeker ook niet aangenaam voor de astronauten, net zoals de beperkte sociale contacten en voedingskeuzes.

Volgens de topman van Mars One, Bas Lansdorp, zijn de bevindingen van de studie onjuist. 'Experts hebben mij gezegd dat deze technologieën zullen werken', aldus Lansdorp aan Popular Science. Al geeft hij ook toe dat een gebrek aan toevoer een probleem kan zijn. 'Het grootste probleem van Mars One is om alles te laten doordraaien. We denken niet dat we de beste oplossing hebben ontworpen, maar wel een goede oplossing.'

Uit een simulatie van het Mars One-project door een team van studenten van het Massachusetts Institute of Technology blijkt dat de Marsverkenners binnen de 68 dagen na de landing zouden beginnen te sterven. Hoewel er geen mogelijkheid is om terug te keren, stelden zo'n 200.000 mensen zich vorig jaar kandidaat om in 2024 als eerste naar Mars te reizen en er een kolonie te stichten. De missie zal gefinancierd worden door een wereldwijde realityshow rond het project. Het plan werd eerder al afgedaan als onrealistisch en ook deze nieuwe studie toont dit aan. Door een gebrek aan voedsel zouden de kolonisten uiteindelijk sterven van de honger, maar ook de lage luchtdruk, kans op ontploffingen en een gebrek aan reserveonderdelen om de kolonie in stand te houden, vormen mogelijk fatale risico's voor de Marsmissie. Een van de doelstellingen van Mars One is om in afgesloten modules gewassen te verbouwen, maar volgens de studenten zou daarmee een gevaarlijke hoeveelheid zuurstof vrijkomen en daarmee ook een explosieve omgeving gecreëerd worden. De zuurstof moet daarom verwijderd worden terwijl het voor de luchtdruk noodzakelijke stikstofniveau gelijk zou moeten blijven. Maar de technologie om dat op een andere planeet te doen, is nog niet uitgevonden. Daarenboven zou de luchtvochtigheid rond de 100 procent bedragen. Dat is weliswaar niet fataal, maar het is zeker ook niet aangenaam voor de astronauten, net zoals de beperkte sociale contacten en voedingskeuzes. Volgens de topman van Mars One, Bas Lansdorp, zijn de bevindingen van de studie onjuist. 'Experts hebben mij gezegd dat deze technologieën zullen werken', aldus Lansdorp aan Popular Science. Al geeft hij ook toe dat een gebrek aan toevoer een probleem kan zijn. 'Het grootste probleem van Mars One is om alles te laten doordraaien. We denken niet dat we de beste oplossing hebben ontworpen, maar wel een goede oplossing.'