Studenten hebben hogere kans op depressie

De plotse overstap geeft problemen © BELGA

Psychische klachten zijn een wijdverspreid probleem onder studenten. Want een vijfde van de jongeren die aan een universiteit of een hogeschool les volgen, loopt risico op een depressie. Bij de totale bevolking is dat maar dertien procent.

Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven waarover de kranten van Mediahuis berichten. “Vrolijke studententijd is vaak een lijdensweg”, titelt Het Nieuwsblad.

Een op de zeven studenten kampt daadwerkelijk met psychische stoornissen. Een op de twintig studenten denkt soms aan zelfdoding, zo blijkt nog uit het onderzoek dat professor Ronny Bruffaerts sinds het academiejaar 2012-2013 bij duizenden studenten uitvoerde.

Tot twintig procent loopt het risico om in een depressie te belanden en elf procent zou een eetstoornis kunnen oplopen.

In al die categorieën scoren studenten slechter dan de rest van de bevolking.

Weinig hulp ingeroepen

De moeilijkheden hebben vaak te maken met de plotse overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs. “Er komen een heleboel uitdagingen op hen af: ze voelen de druk om te presteren, de vertrouwde structuur van het middelbaar valt weg, ze moeten een sociaal netwerk uitbouwen en leren studeren”, aldus Bruffaerts. “Studenten die geen of een slechte band hebben met hun medestudenten hebben zelfs tot twee keer meer kans op emo­tionele problemen”.

Bovendien roept slechts één op de vijf studenten met ­psychische stoornissen hulp in. Bij de algemene Belgische bevolking ligt dat op één op de drie.

Om het probleem aan te pakken, heeft de KU Leuven “MindMates” in het leven geroepen. Het project moet studenten onder meer aanzetten om te waken over elkaars mentale gezondheid.

Wie met vragen zit over zelfmoord, kan terecht bij:

De Zelfmoordlijn

1813

www.zelfmoord1813.be

Tele-Onthaal tel 106

www.tele-onthaal.be

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content