Strengere controles op borstimplantaten

© AFP

België voert een traceersysteem in waardoor implantaten kunnen worden getraceerd vanaf ze op de markt komen tot wanneer ze effectief worden geplaatst. Ook komen er strengere controles.

Dat is het gevolg van het implantatenplan dat minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx uitwerkte en dat groen licht kreeg van de ministerraad. De kosten van de hervorming worden volledig gefinancierd door de sector van de medische hulpmiddelen.

PIP-implantaten Het schandaal met de PIP-implantaten, waarbij vrouwen goedkope borstimplantaten kregen die in bepaalde gevallen gingen lekken, heeft volgens Onkelinx bewezen dat de regelgeving en follow-up van de implantaten moest worden herzien en verstrengd.

Samen met de gezondheidssector en de sector van de implanteerbare medische hulpmiddelen werkte de minister daarom een actieplan uit voor alle implantaten. De eerste acties starten deze maand. In 2016 is het plan volledig operationeel.

Het kostenplaatje bedraagt aanvankelijk 6,3 miljoen euro, verdeeld over vier jaar. Dat bedrag neemt toe tot 7,5 miljoen euro per jaar op kruissnelheid. Bedoeling is dat 54 extra beambten worden aangeworven.

Implantaatpaspoort

Een van de maatregelen houdt in dat elk implantaat opspoorbaar wordt. Een patiënt zal een implantaatpaspoort krijgen met alle nuttige inlichtingen over het implantaat. Vanaf deze maand worden de controles opgeschroefd: eerst bij de verdelers en fabrikanten en later dit jaar bij de privéklinieken en ziekenhuizen. Vanaf volgend jaar krijgt de controledienst er extra taken bij.

Er komt ook een verplichte procedure om ongevallen en risico’s te melden. Ook zitten betere informatieverstrekking aan de patiënt en sensibilisering van de betrokken actoren in de pipeline. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content