Strenger brugpensioen weer versoepeld

© Reuters

Werknemers moeten niet meer voor 31 oktober, maar voor 31 december 2014 in opzeg geplaatst zijn om nog onder de huidige regeling met brugpensioen te kunnen gaan. Wie nu in aanmerking komt, zal dat recht bovendien behouden als hij langer aan de slag blijft.

Werknemers moeten niet meer voor 31 oktober, maar voor 31 december 2014 in opzeg geplaatst zijn om nog onder de huidige regeling met brugpensioen – werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) – te kunnen gaan. De ministerraad heeft daar donderdag mee ingestemd. Bovendien zullen werknemers die nu in aanmerking komen voor SWT, dat recht behouden, ook als ze langer aan de slag blijven.

Verstrenging

Het regeerakkoord van de centrumrechtse regering voert een verstrenging in voor de werkloosheid met bedrijfstoeslag. Vanaf volgend jaar gaat de algemene leeftijd omhoog van 60 naar 62 jaar, terwijl de leeftijdsvoorwaarde voor de stelsels van 33 jaar beroepsverleden (zware beroepen) en 40 jaar beroepsverleden (lange loopbaan) naar 58 jaar gaan. In 2017 stijgt die nog eens naar 60 jaar. De huidige voorwaarden zijn nog van toepassing op werknemers die voor 31 oktober van dit jaar in opzeg worden geplaatst.

Maar daar wilde minister van Werk Kris Peeters (CD&V) een versoepeling doorvoeren, waarvoor de ministerraad donderdag het licht op groen zette. De uiterste datum verschuift naar 31 december 2014. “Door deze aanpassing voorkomen we dat werkgevers nog deze week mensen moeten ontslaan om nog onder de huidige voorwaarden met brugpensioen te kunnen gaan”, licht Peeters toe.

Kliksysteem behouden

De beslissing houdt ook in dat het zogenaamde “kliksysteem” verder wordt toegepast. Dat houdt in dat wie op een bepaald moment voldoet aan de voorwaarden op het vlak van leeftijd en loopbaan, de huidige brugpensioenregeling meeneemt wanneer hij aan de slag blijft. Daardoor zullen werknemers die nu in aanmerking komen voor brugpensioen op 60 jaar of op 58 jaar met een lange loopbaan, die optie op brugpensioen kunnen behouden.

De vicepremier had het na afloop van de ministerraad over een “wijze” beslissing, die een “win-winsituatie” met zich meebrengt voor zowel werkgevers en werknemers, als de overheid. Ze zorgt er ook voor dat in de wetgeving niet met terugwerkende kracht moet worden gewerkt, wat voor een duidelijk juridisch kader zorgt, én dat de betrokken werknemers minstens enkele maanden langer aan de slag blijven. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content