Storm Dennis zorgt voorlopig vooral voor schade in Oost-Vlaanderen en Wallonië

De glazen afsluiting van een flatgebouw aan het Gentse Spinmolenplein dreigt naar beneden te vallen. © Belga Image

Dennis, nu officieel ook een Belgische storm, heeft in Oost-Vlaanderen en Wallonië al voor een reeks schadegevallen gezorgd. Ondertussen valt de hinder op het spoor mee.

In Zelzate zijn planken van een toren geblazen en in Sint-Gillis-Waas is het dak van een woning in aanbouw weggewaaid. In Gent dreigt de glazen afsluiting van een flatgebouw naar beneden te komen.

De schutterstoren aan de Grote Markt in Zelzate liep vorig weekend al schade op door storm Ciara en zaterdagavond werden verschillende planken van de toren uit 1927 weggeblazen. Omdat er brokstukken naar beneden kwam is een deel van de Grote Markt afgesloten voor alle verkeer.

In het Waasland kregen de hulpdiensten ook enkele schadegevallen. In de Kemphoekstraat in Sint-Gillis-Waas werd het dakgebinte van een huis in aanbouw weggeblazen en in de Bergstraat kwam een boom terecht op de parking van een warenhuis, waardoor auto’s de parking niet meer konden verlaten. De hulpverleningszone Waasland moest ook uitrukken voor omgewaaide bomen en schade in onder meer Sint-Niklaas en Beveren.

Op de weg zorgde een boom op de R4 in de Gentse deelgemeente Wondelgem zondagmorgen voor verkeershinder. De rijbaan was er een tijdlang versperd ter hoogte van de Buntstraat. Niemand raakte gewond.

Waalse hulpdiensten hebben handen vol

Ook in Wallonië hebben de hulpdiensten hun handen vol met storm Dennis.

De brandweer van Luik zegt zondag overstelpt te zijn met oproepen. Omstreeks 18 uur is een boom op een woning terechtgekomen in Vottem. Op het dak van het Luikse Palais des Congrès zijn verschillende letters weggewaaid, waardoor het gebouw nu omgedoopt is tot ‘Palais des Con’. Enkele letters waren vorige week ook al het slachtoffer geworden van storm Ciara.

In de hulpverleningszone Hemeco (Hesbaye-Meuse-Condroz) zijn omstreeks 19 uur een zestigtal interventies uitgevoerd, voor onder meer omgevallen bomen, afgerukte elektriciteitskabels en weggewaaide daken. De hulpdiensten van Wallonie Picarde (Picardisch Wallonië) telden omstreeks 18.30 uur een tweehonderdtal interventies.

De hulpverleners van de zone Dinaphi moesten een zestigtal keer uitrukken, vooral in Ciney, Dinant en Philippeville. In de zone NAGE (Namen, Andenne, Gembloux, Eghezée) liepen zondag al meer dan 200 oproepen binnen. In Namen is een boom terechtgekomen op het jaagpad langs de Samber. De boom ligt ook gedeeltelijk in de rivier. Daarbij raakte niemand gewond.

De brandweer van de zone Val de Sambre rukte zondag meer dan 100 keer uit voor het noodweer. In Sombreffe ging het dak van een tankstation vliegen. Daarbij raakte eveneens niemand gewond. Overal in de zone waaiden bomen om. In Waals-Brabant liepen honderden oproepen binnen. Een precies aantal is niet bekend.

Infrabel: Voorlopig valt hinder op spoor in Vlaanderen mee

Door twee bomen op het spoor was het treinverkeer op de spoorlijn Hasselt-Leuven zondagavond ongeveer een uur onderbroken tussen Hasselt en Diest. Sinds ongeveer 20.15 uur is de situatie daar hersteld. Dat is vernomen bij spoornetbeheerder Infrabel. Voorts valt de hinder van storm Dennis op het spoorverkeer in Vlaanderen voorlopig mee.

De brandweer en de ploegen van de spoornetbeheerder kwamen ter plaatse in Schulen, waar de bestuurder van een goederentrein had vastgesteld dat er twee bomen op of bij de sporen lagen. Het treinverkeer tussen Hasselt en Diest was vanaf 19.10 uur ongeveer een uur lang onderbroken. Er waren vervangbussen voorzien. Sinds ongeveer 20.15 uur is de situatie daar opnieuw normaal. Er is geen schade vastgesteld aan de sporen, de bovenleiding en aan de goederentrein.

Voorts waren er zondagnamiddag enkele kleinere incidenten verspreid over Vlaanderen, waarvoor de Infrabel-ploegen tussenbeide kwamen. ‘Het treinverkeer was daar dan ofwel even onderbroken ofwel konden de treinen er op 1 spoor blijven rijden, dus beperkte hinder’, aldus woordvoerder Frédéric Petit.

Zo dreigde in Boom een boom op het spoor te vallen. In Boechout was een voorwerp op het spoor gewaaid, in Lebbeke was een overweg tijdelijk beschadigd door het stormweer en in Lokeren was ook een voorwerp in de sporen beland. ‘Onze technische ploegen blijven ook de rest van de avond, vannacht en morgen stand-by om waar nodig tussen te komen’, aldus de Infrabel-woordvoerder.

Volgens Petit valt de hinder voorlopig nog mee voor het spoorverkeer. Bij storm Ciara waren er over heel België ongeveer een vijftigtal incidenten op het spoor, maar ook toen ging het niet om grote incidenten, aldus nog de woordvoerder.

RED-team ingezet voor flatgebouw in Gent

In Gent heeft het RED-team van de brandweerzone Centrum de werken beëindigd aan het Spinmolenplein, waar de glazen afsluiting van de terrassen naar beneden dreigde te komen. ‘De situatie is opnieuw veilig’, zegt de brandweerzone Centrum, die door storm Dennis meer dan 230 interventies uitvoerde.

De glazen afsluiting rond de appartementen van het gebouw van 26 verdiepingen hing los en dreigde naar beneden te vallen. Er werd een grote veiligheidszone ingesteld en de hulpdiensten vroegen iedereen om weg te blijven uit de omgeving. Het RED-team, dat ingezet wordt bij interventies waar een ladderwagen ontoereikend is, kwam ter plaatse.

Door de regen en de wind nam het beveiligen van de afsluiting de hele dag in beslag. Rond 19 uur kreeg de brandweer de situatie samen met de aannemer onder controle. De terrassen werden met spanbanden, hout en andere hulpmiddelen vastgezet zodat ze niet meer kunnen loskomen door de wind. Er zijn geen gewonden gevallen en de zone werd teruggebracht tot de onmiddellijke omgeving van het flatgebouw.

Maandag zal verder onderzocht worden wat er definitief met de afsluiting moet gebeuren.

100-tal interventies in Brussel en Vlaams-Brabant-West

Niet enkel in Oost-Vlaanderen is Dennis voor schade aan het zorgen. Ondertussen heeft de brandweer van Vlaams-Brabant-West zo’n 72 interventies gedaan. Die van Brussel heeft er voorlopig 27. Dat meldt de brandweer zondagmiddag.

Er zijn momenteel nog een 16-tal teams op de baan in Vlaams-Brabant om die interventies af te werken maar de schade blijft relatief beperkt. In de Vredelaan in Weerde, bij Zemst, heeft de hevige wind wel een woning beschadigd. Een deel van de zijgevel werd weggeblazen. Daarbij vielen weliswaar geen gewonden.

In Brussel moest er tweemaal moest een boom verwijderd worden van de openbare weg en in 25 andere gevallen ging het om andere voorwerpen die weggewaaid of losgekomen waren. Zo moest de brandweer onder meer een grote tak verwijderen op de Landsroemlaan in Ganshoren en moest er een klimteam van de brandweer uitrukken naar de Etterbeeksesteenweg in Brussel. Daar was een stuk gevel van een gebouw van de Europese Unie losgekomen, ter hoogte van de negentiende verdieping. Het stuk gevel dreigde naar beneden te vallen en werd door de brandweer verwijderd.

Veel werk maar beperkte schade in Vlaams-Brabant-Oost

In het oosten van Vlaams-Brabant kreeg de brandweer veel oproepen, maar viel de schade mee. Nergens was er sprake van grote interventies of gewonden.

De brandweer van Tienen telde rond 18.30 uur een 50-tal oproepen voor loszittende dakpannen en -platen, afgerukte takken en omgewaaide bomen.

In Eizer, in Overijse, heeft de stormwind ook een deel van een dak weggeblazen maar daarbij raakte niemand gewond. De lokale brandweer heeft er wel nog handenvol werk met het verwijderen van bomen en takken.

Ook in Aarschot en in Diest is het druk, zo melden beide brandweerkorpsen. Brandweer Diest telt voorlopig een 25-tal oproepen, waarvan er tien allemaal rond 16.00 uur binnenliepen. Ook daar gaat het voornamelijk om weggewaaide dakpannen en afgerukte takken. Op enkele plaatsen zijn die takken ook in elektriciteitskabels terechtgekomen, maar nergens is de schade erg groot.

De Leuvense politie heeft extra patrouilles ingezet, terwijl de brandweer met drie ploegen op de baan is en nog een 30-tal interventies heeft af te werken. ‘Mensen beginnen ook rechtstreeks naar ons te bellen omdat het noodnummer 1722 overbelast is’, klinkt het bij de brandweer.

Kleine impact op Brussels Airport

Waar het stormweer weinig impact blijkt te hebben, is op de luchthaven van Zaventem. Dat werd zondag vernomen bij woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli. ‘Er zijn beperkte vertragingen mogelijk, maar we doen ons best om al onze passagiers daarvan op de hoogte te houden’, zegt ze.

Twee vluchten van British Airways moesten zondag wel afgelast worden, maar dat was omdat ze door het stormweer in het Verenigd Koninkrijk niet konden vertrekken.

Brussels Airport raadt mensen die zondag een vlucht moeten nemen, aan om voor hun vertrek even de website of app van de luchthaven te consulteren.

Verenigd Koninkrijk lijdt onder overstromingen

Verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk worden zondag geteisterd door wateroverlast als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die daarmee gepaard gaat. Vooral Schotland en Wales worden getroffen.

Verspreid over het hele land zijn honderden weerswaarschuwingen uitgevaardigd. In het zuiden van Schotland zijn door de overvloedige regenval evacuatiebevelen uitgeschreven. Voor het zuiden van Wales heeft Met Office, de Britse weerdienst, dan weer code rood afgekondigd, waarmee gewaarschuwd wordt voor een ‘levensbedreigende’ situatie.

In het zuidoosten van Wales is de rivier Taff uit zijn oevers getreden. In de stad Ystradgynlais is een man dood teruggevonden nadat hij in het water was gevallen.

In Wales, Schotland en Engeland zijn ook heel wat wegen afgesloten en treinverbindingen geblokkeerd. Er zijn ook honderden vluchten geschrapt, in de eerste plaats van de luchtvaartmaatschappijen Easyjet en British Airways.

Storm Dennis zorgt voorlopig vooral voor schade in Oost-Vlaanderen en Wallonië
© Belga Image
Storm Dennis zorgt voorlopig vooral voor schade in Oost-Vlaanderen en Wallonië
© Belga Image
Storm Dennis zorgt voorlopig vooral voor schade in Oost-Vlaanderen en Wallonië
© Belga Image

Partner Content