N-VA kantte zich op een vergadering van de commissies Financiën van Kamer en Senaat tegen meer eigen middelen voor de Europese begroting. De stellingname ontlokte stevige reacties bij andere partijen.

Ware Finnen

"Voor het eerst is er in dit parlement een breuk waarbij de Ware Finnen opduiken", verklaarde sp.a-senator Frank Vandenbroucke.

De Kamerleden en senatoren bogen zich over de nakende discussie over de Europese meerjarenbegroting. Medio juni presenteert de Europese Commissie immers haar voorstellen voor de Europese inkomsten en uitgaven tot 2020. Daarbij steekt ook het debat over eigen financiële middelen voor de Europese Unie opnieuw de kop op.

Soevereine staten

Kamerlid Steven Vandeput sprak zich namens de N-VA meteen uit tegen meer eigen financiële middelen. Daarvoor is het democratische gehalte van de Europese Unie volgens hem te laag. Vandeput zei dat N-VA voorstander is van een confederale unie van soevereine staten en daarom een systeem verkiest van nationale dotaties voor Europa.

Het standpunt ontlokte verbaasde reacties bij de overige partijen, die met uitzondering van Vlaams Belang voorstander zijn van eigen middelen voor Europa. Onder meer Hendrik Bogaert (CD&V), Dirk Van der Maelen (sp.a) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) vroegen zich af waarom N-VA meer financiële responsabilisering voor de Belgische deelstaten wenst, maar Europa slechts een dotatie wil geven.

Volgens Vandenbroucke komt met de stellingname van N-VA zelfs een einde aan de Europese consensus onder Vlaamse democratische partijen."Eigenlijk pleit de N-VA voor een puur intergouvernementeel systeem. Geloven zij echt dat Vlaanderen meer macht zal hebben in zo'n systeem?" (Belga/EE)

N-VA kantte zich op een vergadering van de commissies Financiën van Kamer en Senaat tegen meer eigen middelen voor de Europese begroting. De stellingname ontlokte stevige reacties bij andere partijen.Ware Finnen "Voor het eerst is er in dit parlement een breuk waarbij de Ware Finnen opduiken", verklaarde sp.a-senator Frank Vandenbroucke. De Kamerleden en senatoren bogen zich over de nakende discussie over de Europese meerjarenbegroting. Medio juni presenteert de Europese Commissie immers haar voorstellen voor de Europese inkomsten en uitgaven tot 2020. Daarbij steekt ook het debat over eigen financiële middelen voor de Europese Unie opnieuw de kop op. Soevereine staten Kamerlid Steven Vandeput sprak zich namens de N-VA meteen uit tegen meer eigen financiële middelen. Daarvoor is het democratische gehalte van de Europese Unie volgens hem te laag. Vandeput zei dat N-VA voorstander is van een confederale unie van soevereine staten en daarom een systeem verkiest van nationale dotaties voor Europa. Het standpunt ontlokte verbaasde reacties bij de overige partijen, die met uitzondering van Vlaams Belang voorstander zijn van eigen middelen voor Europa. Onder meer Hendrik Bogaert (CD&V), Dirk Van der Maelen (sp.a) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) vroegen zich af waarom N-VA meer financiële responsabilisering voor de Belgische deelstaten wenst, maar Europa slechts een dotatie wil geven. Volgens Vandenbroucke komt met de stellingname van N-VA zelfs een einde aan de Europese consensus onder Vlaamse democratische partijen."Eigenlijk pleit de N-VA voor een puur intergouvernementeel systeem. Geloven zij echt dat Vlaanderen meer macht zal hebben in zo'n systeem?" (Belga/EE)