Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist, na twee uitgebreide proefprojecten, schrijft de Gazet van Antwerpen. De minister wil via de uitgebreide uren de filelast op de wegen tijdens de spitsuren verkleinen.

"De proefprojecten waren een groot succes. De vrachtwagens konden de supermarkten in de dagrand veel vlotter bereiken, omdat er geen files waren", zegt Schauvliege in de krant. "Ze stonden ook minder lang stil, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. In Nederland mogen vrachtwagens al jaren de supermarkten in de dagrand bevoorraden. Sindsdien zijn er daar in dichtbevolkte gebieden veel minder verkeersdoden door vrachtwagens."

Geluidsarm

De Vlaamse regering heeft de geluidsnormen aangepast, zodat de supermarkten hun leveringen heel vroeg en heel laat op de dag kunnen doen. De voorwaarde is wel dat er gereden wordt met geluidsarm materiaal en dat de winkels geluidsarme laad- en loskades hebben. Het worden dus 'stille' vrachtwagens. Colruyt wil volgend jaar al starten. "Wij hebben 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in geluidsarme materialen en een opleiding waarbij onze chauffeurs hebben geleerd hoe ze 's morgens en 's avonds zo stil mogelijk hun werk kunnen doen", zegt Ivan Van de Bril, directeur logistiek bij Colruyt.

(Belga/RR)

Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) beslist, na twee uitgebreide proefprojecten, schrijft de Gazet van Antwerpen. De minister wil via de uitgebreide uren de filelast op de wegen tijdens de spitsuren verkleinen."De proefprojecten waren een groot succes. De vrachtwagens konden de supermarkten in de dagrand veel vlotter bereiken, omdat er geen files waren", zegt Schauvliege in de krant. "Ze stonden ook minder lang stil, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. In Nederland mogen vrachtwagens al jaren de supermarkten in de dagrand bevoorraden. Sindsdien zijn er daar in dichtbevolkte gebieden veel minder verkeersdoden door vrachtwagens." De Vlaamse regering heeft de geluidsnormen aangepast, zodat de supermarkten hun leveringen heel vroeg en heel laat op de dag kunnen doen. De voorwaarde is wel dat er gereden wordt met geluidsarm materiaal en dat de winkels geluidsarme laad- en loskades hebben. Het worden dus 'stille' vrachtwagens. Colruyt wil volgend jaar al starten. "Wij hebben 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in geluidsarme materialen en een opleiding waarbij onze chauffeurs hebben geleerd hoe ze 's morgens en 's avonds zo stil mogelijk hun werk kunnen doen", zegt Ivan Van de Bril, directeur logistiek bij Colruyt.(Belga/RR)