Stikstofakkoord: Vlaamse oppositie wil Jambon terughalen uit Davos

Jan Jambon (N-VA). © Belga

PVDA, oppositiepartij in het Vlaams Parlement, heeft woensdagmiddag een stemming uitgelokt om minister-president Jan Jambon terug te roepen uit Davos, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont. Die vraag werd echter verworpen door de meerderheid.

In het parlement wordt woensdag gedebatteerd over het stikstofakkoord van de regering. Volgens de oppositie is er van een akkoord helemaal geen sprake meer, omdat Gwendolyn Rutten van Open VLD niet akkoord gaat met de huidige lijst van bedrijven die moeten sluiten.

‘Dit is voor mij een probleem en ik wil dat duidelijk wordt wat het standpunt van de regering hierover is’, zei Rutten. Omdat Jambon (N-VA) in het buitenland verblijft, wordt het akkoord verdedigd door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V).

Jos D’Haese van PVDA vroeg om Jambon naar Brussel te halen, en kreeg daarbij steun van de andere oppositiepartijen, maar zo ver komt het dus niet.

Spijtig

Jambon zei woensdagmiddag vanuit Davos dat hij het spijtig vond dat hij niet in het Vlaams Parlement was. Hij was er net op bezoek in het ‘Russian War Crimes House’, een tentoonstelling over de oorlogsgruwel in Oekraïne waarvan de Vlaming Bjorn Geldhof curator is.

‘Maar als de oppositie maandag had gezegd dat ze erop staat dat de minister-president aanwezig is, dan was ik teruggekeerd’, zei Jambon. In het stikstofdossier zitten de regeringspartijen op dezelfde golflengte, aldus nog de minister-president.

Partner Content