STICHTING FABIOLA: ‘Politici hebben koningshuis maar laten doen’

Elisabeth Ackaert

Is het Belgische koningshuis wereldvreemd? Hoe groot is de imagoschade voor het hof? En betekent dit schandaal de finale doodsteek? Drie vragen aan royaltywatcher Jan Van den Berghe over de private stichting van koningin Fabiola.

Koningin Fabiola joeg een storm van verontwaardiging door het land, toen bekend raakte dat ze haar erfenisgeld in een private stichting stak, om zo de hoge successierechten te ontlopen. Volgens royaltywatcher Jan Van Den Berghe kan je amper iets anders verwachten van een lid van het hof, de politiek heeft hen namelijk jarenlang laten betijen.

Elke burger moet tegenwoordig inleveren, al lijkt dat in Laken nog niet door te dringen. Is ons koningshuis wereldvreemd?
Jan Van den Berghe: We moeten hier vooral met de vinger naar de politiek wijzen. Zij hebben de leden van het Belgische koningshuis jarenlang laten begaan, ook op financieel vlak. Je kan dan ook moeilijk verwachten dat ze zelf tegen die gunstmaatregelen die ze kregen zullen ingaan.

De publieke opinie is ook veranderd, de republikeinse onderstroom in onze maatschappij, die liever een land zonder monarchie ziet, wordt sterker en sterker. Toen wijlen koning Boudewijn 21 jaar geleden zijn stichting Astrida startte, die in wezen amper verschilt met de stichting Fons Pereos van koningin Fabiola, kwam daar nul reactie op. De toenmalige minister van justitie heeft de oprichting van dat fonds in 1992 zonder zelfs het minste zuchtje politieke wind goedgekeurd.

En zoals veel politici dat nu vragen, moet er meer controle komen op het geld van de dotaties. Er moet een boekhouding zijn van het reilen en zeilen in Laken, en de regering moet die kunnen controleren en uitpluizen. Maar dat is nooit eerder gebeurd. En ik vraag me af of dat nu, jaren later, nog gaat lukken.

Hoe groot is de imagoschade die het hof heeft geleden na ‘Fabiola-gate’? Jan Van den Berghe: Die imagoschade is er zeker. Maar na alle schandalen die het koningshuis de laatste jaren al meemaakte, zou je bijna denken dat ze al lang ten onder zijn gegaan. Maar ze krabbelen altijd weer overeind. Ik denk zelfs dat men in Laken sneller wegkomt met een schandaal dan de gewone burger. Als Fabiola wat caritatief werk gaat doen, en wat geld weg geeft aan arme kinderen, dan komt haar imago er wel weer bovenop.

Maar hoe dan ook, de kritiek op het koningshuis klinkt steeds luider en luider. Zelfs bij onze koning. Vroeger werd Albert II haast gesmaakt door de republikeinen. Maar nu moet hij ook steeds meer op zijn tellen letten.

Is dit de doodsteek voor de Belgische monarchie?
Jan Van den Berghe: Dat denk ik niet. Maar in de 21ste eeuw is de enige functie die een koningshuis nog kan hebben, een protocollaire functie. Daar moeten ze dus naartoe evolueren en volgens mij is dat zelfs onafwendbaar. Die protocollaire functie komt er zeker en vast. De monarchie zit eigenlijk op een tak die ze al jaren en jaren zelf hebben afgezaagd.

Maar of ze echt moeten verdwijnen? Ze kunnen ook vertederen, mensen sluiten hen snel in het hart. Als Filip en Mathilde bijvoorbeeld zouden aankondigen dat ze een vijfde kindje verwachten, dan worden ze wel weer in veel harten gesloten. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content