Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil voorlopig niet veel kwijt over het standpunt van Eurostat dat de kapitaalverhoging voor Dexia wel degelijk op de federale begroting moet worden ingeschreven. "Dit is een preliminair advies met een aantal vragen waar we voor 12 december op moeten antwoorden", reageert hij bij monde van zijn woordvoerder. "Het kan nog maanden tot een jaar duren voor we een finaal antwoord hebben."

Bij de kapitaalverhoging van Dexia stond België in voor 2,9 miljard euro van de totale som. De regering had gehoopt dat bedrag buiten de begroting te kunnen houden, waardoor enkel de staatsschuld zou aangroeien. Het is echter Eurostat dat daarover finaal beslist. Zaterdag raakte bekend dat het Europese statistiekbureau per brief aan het INR heeft laten weten dat de kapitaalverhoging wel degelijk gezien moet worden als een uitgave en niet als een investering. Wel op de begroting dus.

Vanackere bevestigt dat Eurostat zijn "preliminair advies" aan het Instituut van de Nationale Rekeningen heeft overgemaakt, maar koppelt daar voorlopig geen concrete gevolgen aan. Daarvoor is het wachten op het definitieve antwoord. Eerst kan België nog een reeks antwoorden aanleveren op vragen van Eurostat. Van beroep aantekenen is volgens het kabinet-Vanackere geen sprake.

Wat wel zeker is, is dat de eventuele tegenvaller sowieso voor de begroting van 2012 zal zijn. Die klokte - zoals beloofd aan Europa - af op een tekort van 2,8 procent. Maar daar zou Dexia nu dus nog een stokje voor kunnen steken. (Belga/SD)


Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) wil voorlopig niet veel kwijt over het standpunt van Eurostat dat de kapitaalverhoging voor Dexia wel degelijk op de federale begroting moet worden ingeschreven. "Dit is een preliminair advies met een aantal vragen waar we voor 12 december op moeten antwoorden", reageert hij bij monde van zijn woordvoerder. "Het kan nog maanden tot een jaar duren voor we een finaal antwoord hebben."Bij de kapitaalverhoging van Dexia stond België in voor 2,9 miljard euro van de totale som. De regering had gehoopt dat bedrag buiten de begroting te kunnen houden, waardoor enkel de staatsschuld zou aangroeien. Het is echter Eurostat dat daarover finaal beslist. Zaterdag raakte bekend dat het Europese statistiekbureau per brief aan het INR heeft laten weten dat de kapitaalverhoging wel degelijk gezien moet worden als een uitgave en niet als een investering. Wel op de begroting dus. Vanackere bevestigt dat Eurostat zijn "preliminair advies" aan het Instituut van de Nationale Rekeningen heeft overgemaakt, maar koppelt daar voorlopig geen concrete gevolgen aan. Daarvoor is het wachten op het definitieve antwoord. Eerst kan België nog een reeks antwoorden aanleveren op vragen van Eurostat. Van beroep aantekenen is volgens het kabinet-Vanackere geen sprake. Wat wel zeker is, is dat de eventuele tegenvaller sowieso voor de begroting van 2012 zal zijn. Die klokte - zoals beloofd aan Europa - af op een tekort van 2,8 procent. Maar daar zou Dexia nu dus nog een stokje voor kunnen steken. (Belga/SD)