Moreau blijft aan omdat dat nu eenmaal bepaald is in zijn contract. Hij blijft de onderneming dus leiden, maar dat zal van achter de schermen moeten gebeuren: zijn aanwezigheid tijdens de raden van bestuur is niet meer gewenst, valt te horen.

De nieuwe raad van bestuur kan hem in de toekomst ook ontslaan, maar moet daar dan wel een vergoeding van twee jaar salaris - ongeveer 1,5 miljoen euro - en een extra premie voor ophoesten. De samenstelling van de nieuwe raad van bestuur bij Nethys had heel wat voeten in de aarde. De regionale afdelingen van de vier grootste partijen in Franstalig België - PS, MR, cdH en Ecolo - kwamen na het Publifin-schandaal overeen om zelf elk een onafhankelijke 'bestuurder-expert' aan te duiden die in de raad van bestuur moet zetelen.

Ecolo ging akkoord, al moest de kop van Stéphane Moreau wel eerst rollen. Omdat dat (voorlopig) niet gebeurd is, stuurde Ecolo woensdagavond zijn kat. Over de andere bestuurders zouden intussen wel min of meer een consensus zijn. De drie onafhankelijken die al in de raad zetelden, blijven op post.

Het gaat om Philippe Delaunois, Pierre Meyers en François Fornieri. Zij worden vervoegd door zes nieuwe bestuurders, die werden voorgesteld door de politieke partijen. Het gaat onder meer om Bernard Jurion, professor-emeritus aan de Luikse universiteit en Jean-François Cats, lid van het nominatiecomité van de Nationale Bank. Het plaatsje voor de Ecolo-bestuurder blijft voorlopig nog vacant.

Moreau blijft aan omdat dat nu eenmaal bepaald is in zijn contract. Hij blijft de onderneming dus leiden, maar dat zal van achter de schermen moeten gebeuren: zijn aanwezigheid tijdens de raden van bestuur is niet meer gewenst, valt te horen. De nieuwe raad van bestuur kan hem in de toekomst ook ontslaan, maar moet daar dan wel een vergoeding van twee jaar salaris - ongeveer 1,5 miljoen euro - en een extra premie voor ophoesten. De samenstelling van de nieuwe raad van bestuur bij Nethys had heel wat voeten in de aarde. De regionale afdelingen van de vier grootste partijen in Franstalig België - PS, MR, cdH en Ecolo - kwamen na het Publifin-schandaal overeen om zelf elk een onafhankelijke 'bestuurder-expert' aan te duiden die in de raad van bestuur moet zetelen. Ecolo ging akkoord, al moest de kop van Stéphane Moreau wel eerst rollen. Omdat dat (voorlopig) niet gebeurd is, stuurde Ecolo woensdagavond zijn kat. Over de andere bestuurders zouden intussen wel min of meer een consensus zijn. De drie onafhankelijken die al in de raad zetelden, blijven op post. Het gaat om Philippe Delaunois, Pierre Meyers en François Fornieri. Zij worden vervoegd door zes nieuwe bestuurders, die werden voorgesteld door de politieke partijen. Het gaat onder meer om Bernard Jurion, professor-emeritus aan de Luikse universiteit en Jean-François Cats, lid van het nominatiecomité van de Nationale Bank. Het plaatsje voor de Ecolo-bestuurder blijft voorlopig nog vacant.