Stemming over wetsontwerp woonstbetredingen bij sans-papiers uitgesteld

31/01/18 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Bron: Belga

De stemming over het wetsontwerp rond woonstbetredingen bij illegalen, normaal gezien om 10 uur in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken, is uitgesteld.

Stemming over wetsontwerp woonstbetredingen bij sans-papiers uitgesteld

Brecht Vermeulen © Belga Image

Dat bevestigt commissievoorzitter Brecht Vermeulen (N-VA). 'Binnen de meerderheid heerst het algemeen gevoel dat we de violen eerst gelijk moeten stemmen', zegt hij.

Verdeeld

Het wetsontwerp dat het voor agenten mogelijk moet maken de woonst van mensen zonder papieren te betreden, beroert de gemoederen in het parlement. Als de tekst erdoor geraakt, kunnen politieagenten voortaan zonder toestemming binnengaan in de woning van mensen zonder papieren. Het gaat dan wel om mensen die al een bevel hebben gekregen om het grondgebied te verlaten en dat hebben genegeerd, en kan enkel tussen 5 uur 's morgens en 21 uur 's avonds. Advocaten, onderzoeksrechters en migratiecentrum Myria stellen zich ernstige vragen, bleek dinsdag uit een hoorzitting, net als de oppositie.

De entourage van de premier liet gisteren al uitschijnen dat er een overleg gepland staat om de zaken uit te klaren. Zijn eigen MR is zelf erg verdeeld over de tekst: Kamerleden Richard Miller en Françoise Schepmans willen zelfs een amendement indienen.

Na de hoorzitting van dinsdag moest de tekst normaal gezien straks om 10 uur gestemd worden, maar dat gaat nu niet door. Commissievoorzitter Vermeulen heeft de zitting uitgesteld na contact met de kabinetten van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en minister Koen Geens (CD&V). De commissie 'wacht af wat premier Michel nu gaat doen'.

De stemming was volgens de voorzitter sowieso al kort dag, na de hoorzitting van dinsdag. 'We zijn de algemene bespreking zelfs nog niet gestart. Als we dat willen behandelen, moeten we weten waar het naartoe gaat.'

Onze partners