Hebt u een originele of relevante vraag voor Yves Leterme? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Vergeet zeker niet om uw naam en adres te vermelden zodat wij u uw prijs kunnen bezorgen.

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) heeft geen zin in een terugkeer naar de nationale politiek. Hij kan zijn werk verderzetten bij de OESO, maar er zijn ook nog andere functies op het internationale politieke toneel die hem interesseren.

De huidige secretaris-generaal van de OESO, de Mexicaan José Angel Gurria, vertrekt pas in 2016. Als Leterme hem wil opvolgen, dan zal dat dus nog niet voor meteen zijn. De West-Vlaming kan zich echter ook uitstekend vinden in zijn huidige rol als adjunct-secretaris-generaal. En met zijn verleden als Europees ambtenaar en premier zou hij wellicht ook niet neen zeggen als zijn partij volgend jaar voor het eerst sinds lang nog eens de Belgische post binnen de Europese Commissie binnenhaalt.

Nationale ambities heeft Leterme momenteel in elk geval niet, zo gaf hij enkele weken geleden aan in enkele interviews. Hij acht de kans klein dat hij in eigen land nog eens een periode zal meemaken die boeiender is dan de jaren waarin hij premier was. Nochtans blijft diezelfde episode hem vanwege de aanpak van de bankencrisis ook achtervolgen.

Voor een parlementaire commissie over Dexia wilde Leterme niet getuigen. Geconfronteerd met de aanhoudende verliezen van die bank antwoordt de oud-premier dat het te vroeg is om al de rekening van de belastingbetaler te maken, alsook dat er op het moment van de redding weinig alternatieven waren.

Ook in thuisstad Ieper is men altijd erg benieuwd naar de toekomstplannen van Leterme. In tegenstelling tot de nationale, regionale of Europese verkiezingen van volgend jaar, nam hij daar vorig jaar wel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, met een absolute meerderheid voor CD&V-N-VA tot gevolg. Aan de Ieperse kiezer beloofde hij dat hij in 2016 effectief burgemeester zal worden, maar volgens zijn plaatsvervanger Jan Durnez is het moeilijk om nu al te weten hoe de kaarten over drie jaar zullen liggen.

Yves Leterme (Wervik 1960) is licentiaat in de rechten en bestuurswetenschpapen. Hij was voor CD&V Vlaams minister-president tussen 2004 en 2007 en leidde in de daaropvolgende jaren twee keer de federale regering. Tussendoor was hij ook kortstondig minister van Buitenlandse Zaken. Nadat de langste regeringsvorming in december 2011 toch werd afgerond, kon hij de Wetstraat 16 eindelijk verlaten en zich op zijn internationale carrière concentreren. Op 1 januari 2012 ging hij aan de slag bij de OESO. Hij is er verantwoordelijk voor sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo's en regionale ontwikkeling.

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) heeft geen zin in een terugkeer naar de nationale politiek. Hij kan zijn werk verderzetten bij de OESO, maar er zijn ook nog andere functies op het internationale politieke toneel die hem interesseren. De huidige secretaris-generaal van de OESO, de Mexicaan José Angel Gurria, vertrekt pas in 2016. Als Leterme hem wil opvolgen, dan zal dat dus nog niet voor meteen zijn. De West-Vlaming kan zich echter ook uitstekend vinden in zijn huidige rol als adjunct-secretaris-generaal. En met zijn verleden als Europees ambtenaar en premier zou hij wellicht ook niet neen zeggen als zijn partij volgend jaar voor het eerst sinds lang nog eens de Belgische post binnen de Europese Commissie binnenhaalt. Nationale ambities heeft Leterme momenteel in elk geval niet, zo gaf hij enkele weken geleden aan in enkele interviews. Hij acht de kans klein dat hij in eigen land nog eens een periode zal meemaken die boeiender is dan de jaren waarin hij premier was. Nochtans blijft diezelfde episode hem vanwege de aanpak van de bankencrisis ook achtervolgen. Voor een parlementaire commissie over Dexia wilde Leterme niet getuigen. Geconfronteerd met de aanhoudende verliezen van die bank antwoordt de oud-premier dat het te vroeg is om al de rekening van de belastingbetaler te maken, alsook dat er op het moment van de redding weinig alternatieven waren. Ook in thuisstad Ieper is men altijd erg benieuwd naar de toekomstplannen van Leterme. In tegenstelling tot de nationale, regionale of Europese verkiezingen van volgend jaar, nam hij daar vorig jaar wel deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, met een absolute meerderheid voor CD&V-N-VA tot gevolg. Aan de Ieperse kiezer beloofde hij dat hij in 2016 effectief burgemeester zal worden, maar volgens zijn plaatsvervanger Jan Durnez is het moeilijk om nu al te weten hoe de kaarten over drie jaar zullen liggen. Yves Leterme (Wervik 1960) is licentiaat in de rechten en bestuurswetenschpapen. Hij was voor CD&V Vlaams minister-president tussen 2004 en 2007 en leidde in de daaropvolgende jaren twee keer de federale regering. Tussendoor was hij ook kortstondig minister van Buitenlandse Zaken. Nadat de langste regeringsvorming in december 2011 toch werd afgerond, kon hij de Wetstraat 16 eindelijk verlaten en zich op zijn internationale carrière concentreren. Op 1 januari 2012 ging hij aan de slag bij de OESO. Hij is er verantwoordelijk voor sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo's en regionale ontwikkeling.