Hebt u een originele of relevante vraag voor Maarten Matienko? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Vergeet zeker niet om uw naam en adres te vermelden zodat wij u uw prijs kunnen bezorgen.

Mijn auto, mijn vrijheid! Lange tijd hingen veel Belgen dit principe aan, maar na veel verloren tijd in de file op onze dichtslibbende wegen beweegt er stilaan iets in de publieke opinie. 'Eén op twee automobilisten vindt dat ons verkeer haar limieten bereikt heeft, en dat automobilisten zelf een deel van de oplossing zijn', vertelde Maarten Matienko, het gezicht van mobilteitsclub VAB, onlangs aan persagentschap Belga.

'Om de files aan te pakken moet er meer in openbaar vervoer geïnvesteerd worden, maar moet ook de auto vaker aan de kant.' Een conclusie die voor VAB onvermijdelijk was geworden, nu de Belgische automobilist gemiddeld 59 uur per jaar vast staat in de file, een record in Europa.

Matienko is bovendien een vurig pleitbezorger van verkeersveiligheid. Zo kaartte hij ook deze vakantie aan dat de Belgen slecht voorbereid op autovakantie vertrekken. Zonder degelijk reservewiel bijvoorbeeld, of zonder de juiste bandenspanning. VAB pleit ook geregeld voor een betere opleiding van jonge automobilisten.

Maarten Matienko beantwoordt alle vragen van Knack-lezers over mobiliteit, verkeersveiligheid, autovakanties, piekmomenten en hoe de files te vermijden.

Mijn auto, mijn vrijheid! Lange tijd hingen veel Belgen dit principe aan, maar na veel verloren tijd in de file op onze dichtslibbende wegen beweegt er stilaan iets in de publieke opinie. 'Eén op twee automobilisten vindt dat ons verkeer haar limieten bereikt heeft, en dat automobilisten zelf een deel van de oplossing zijn', vertelde Maarten Matienko, het gezicht van mobilteitsclub VAB, onlangs aan persagentschap Belga. 'Om de files aan te pakken moet er meer in openbaar vervoer geïnvesteerd worden, maar moet ook de auto vaker aan de kant.' Een conclusie die voor VAB onvermijdelijk was geworden, nu de Belgische automobilist gemiddeld 59 uur per jaar vast staat in de file, een record in Europa. Matienko is bovendien een vurig pleitbezorger van verkeersveiligheid. Zo kaartte hij ook deze vakantie aan dat de Belgen slecht voorbereid op autovakantie vertrekken. Zonder degelijk reservewiel bijvoorbeeld, of zonder de juiste bandenspanning. VAB pleit ook geregeld voor een betere opleiding van jonge automobilisten. Maarten Matienko beantwoordt alle vragen van Knack-lezers over mobiliteit, verkeersveiligheid, autovakanties, piekmomenten en hoe de files te vermijden.