Hebt u een originele of relevante vraag voor Hilde Crevits? Mail ze naar mijnvraag@knack.be. En maak kans op twee filmtickets!

Vergeet zeker niet om uw naam en adres te vermelden zodat wij u uw prijs kunnen bezorgen.

Als Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit komt Hilde Crevits (CD&V) bijna dagelijks in het nieuws. Door de va-et-vient van kopstukken binnen haar partij, de identiteitscrisis van het ACW en haar eigen populariteit wordt ze ook steeds vaker naar voor geschoven als sterkhouder van zowel CD&V als de christelijke werknemersbeweging.

Hilde Crevits werd in 1967 geboren in Torhout, waar ze nog altijd woont. Ze studeerde in 1990 af als licentiate in de Rechten (UGent) en werd daarna advocate aan de balie van Brugge. Tussen 1990 en 1996 combineerde ze die job met een deeltijdse baan als assistent op de Vakgroep Burgerlijk Recht aan de UGent. In 1996 werkte ze ook enkele maanden als adviseur verkeersveiligheid op het kabinet van de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CVP).

Haar eigen politieke carrière startte Crevits na de lokale verkiezingen van 2000. Dankzij een uitstekende persoonlijke score werd ze meteen schepen in Torhout, een job die ze combineert met een zitje in de West-Vlaamse provincieraad. Die laatste functie ruilde ze in 2004 voor een zetel in het Vlaams Parlement.

Drie jaar later, Crevits is dan op nationaal niveau nog een relatief onbekend gezicht, treedt ze enigszins verrassend toe tot de Vlaamse regering. Ze wordt minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur.

Op korte tijd slaagt Crevits erin om zich te profileren als een degelijke vakminister en een vlotte communicator. Bij de verkiezingen van 2009 behaalt ze als lijsttrekker in West-Vlaanderen met meer dan 100.000 voorkeurstemmen een absolute topscore.

In de regering-Peeters II behoudt ze de uiterst zichtbare portefeuille van Openbare Werken. Haar andere bevoegdheden ruilt ze in voor Mobiliteit, een departement waar ze de strijd moet aangaan met aanslepende dossiers als dat van De Lijn en vooral met het fileprobleem, dat steeds grotere proporties aanneemt. Crevits is onder meer een voorstander van een verbreding en een herinrichting van de Brusselse Grote Ring. Om de veiligheid op de snelwegen te verhogen, zet ze maximaal in op trajectcontrole. Recent kwamen er op de E40 en de E17 extra stroken waar over meerdere kilometers de gemiddelde snelheid gemeten wordt.

Als ACW-minister zag Crevits de voorbije jaren heel wat van haar geestesgenoten en sterkhouders uit de politiek stappen. Na het vertrek van Yves Leterme, Inge Vervotte en recent Steven Vanackere rust de bange politieke hoop van de christelijkse werknemersbeweging steeds meer op haar schouders.

Als Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit komt Hilde Crevits (CD&V) bijna dagelijks in het nieuws. Door de va-et-vient van kopstukken binnen haar partij, de identiteitscrisis van het ACW en haar eigen populariteit wordt ze ook steeds vaker naar voor geschoven als sterkhouder van zowel CD&V als de christelijke werknemersbeweging. Hilde Crevits werd in 1967 geboren in Torhout, waar ze nog altijd woont. Ze studeerde in 1990 af als licentiate in de Rechten (UGent) en werd daarna advocate aan de balie van Brugge. Tussen 1990 en 1996 combineerde ze die job met een deeltijdse baan als assistent op de Vakgroep Burgerlijk Recht aan de UGent. In 1996 werkte ze ook enkele maanden als adviseur verkeersveiligheid op het kabinet van de Brugse burgemeester Patrick Moenaert (CVP). Haar eigen politieke carrière startte Crevits na de lokale verkiezingen van 2000. Dankzij een uitstekende persoonlijke score werd ze meteen schepen in Torhout, een job die ze combineert met een zitje in de West-Vlaamse provincieraad. Die laatste functie ruilde ze in 2004 voor een zetel in het Vlaams Parlement. Drie jaar later, Crevits is dan op nationaal niveau nog een relatief onbekend gezicht, treedt ze enigszins verrassend toe tot de Vlaamse regering. Ze wordt minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur. Op korte tijd slaagt Crevits erin om zich te profileren als een degelijke vakminister en een vlotte communicator. Bij de verkiezingen van 2009 behaalt ze als lijsttrekker in West-Vlaanderen met meer dan 100.000 voorkeurstemmen een absolute topscore. In de regering-Peeters II behoudt ze de uiterst zichtbare portefeuille van Openbare Werken. Haar andere bevoegdheden ruilt ze in voor Mobiliteit, een departement waar ze de strijd moet aangaan met aanslepende dossiers als dat van De Lijn en vooral met het fileprobleem, dat steeds grotere proporties aanneemt. Crevits is onder meer een voorstander van een verbreding en een herinrichting van de Brusselse Grote Ring. Om de veiligheid op de snelwegen te verhogen, zet ze maximaal in op trajectcontrole. Recent kwamen er op de E40 en de E17 extra stroken waar over meerdere kilometers de gemiddelde snelheid gemeten wordt. Als ACW-minister zag Crevits de voorbije jaren heel wat van haar geestesgenoten en sterkhouders uit de politiek stappen. Na het vertrek van Yves Leterme, Inge Vervotte en recent Steven Vanackere rust de bange politieke hoop van de christelijkse werknemersbeweging steeds meer op haar schouders.